Fővárosi Hamvas Béla Könyvtár?

A Szabó Ervinről elnevezett fővárosi könyvtárhálózat nevének megváltoztatását kezdeményezi a választások után megalakuló Fővárosi Közgyűlésnél a Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány. A szervezet főigazgatója vasárnap azt mondta: méltatlannak tartják, hogy „egy szélsőbalos kommunista ideológus” nevét viselje az egyik legfontosabb nemzeti intézmény.

Szakács Árpád bejelentette: nyilvános vitát, a tortenelemportal.hu oldalon pedig szavazást kezdeményeznek arról, kinek a nevét viselje a jövőben a fővárosi intézmény. Szerinte számos olyan személyiség van, aki méltán viselhetné a fővárosi könyvtárhálózat nevét. Ilyennek tartják Németh László vagy Kosztolányi Dezső írót, Klebelsberg Kunó művelődéspolitikust vagy Hamvas Béla írót, filozófust, aki évekig a könyvtár munkatársa is volt.

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója, Fodor Péter egyelőre nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Monok István, az Országos Széchényi Könyvtár volt főigazgatója Szabó Ervin egykori nézetei miatt nem látja indokoltnak a névváltoztatást, viszont úgy véli: alapító igazgatóként a társadalomtudós egy „nagyon progresszív”, kifejezetten a közkultúrát előtérbe helyező koncepció szerint szervezte a könyvtárat. Szőcs Géza kulturális államtitkár szerint viszont a fővárosi könyvtárnak nem kellene Szabó Ervin nevét viselnie. Elég lenne, ha az intézmény az eredeti Fővárosi Könyvtár elnevezést használná. Ha mégis nevet kellene adni, akkor ő Hamvas Béla írót javasolná.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.