Rafinált újítások

A Kistücsök színvonalában már jó néhány éve behozta a legtöbb fővárosi éttermet, a balatoni mezőnyben pedig egyértelmű a fölénye.

Hogy mitől? Attól, hogy például az üdvözlőfalat nem körözött, nem natúr vaj, hanem julienne-re vágott báránynyelv paprikahabon tálalva citrusos medvehagymamártással. Vidám látvány az élénk narancssárga paprikahab, a halványdrapp nyelvcsíkok és az élénkzöld medvehagymamártás egyvelege. Izgalmas figyelmesség a ház részéről, amely után az ember végtelen kíváncsisággal várja, hogy milyenek lesznek a választott ételei.

Előételként igazi malacságot választok, mellette meghökkentő körítéssel: préselt fejhúst, marinált karalábéval és petrezselyemolajjal. A régi világban a fejhús kizárólag paprikás-fokhagymás köntösben kerülhetett a tányérra, és maximum jól megsózott lilahagymával tálalták. Itt ennek nyoma sincs. Természetes színek, hajszálvékony szeletek, áttetsző karalábékorongok és élénkzöld, friss ízű petrezselyemszósz jellemzi a tányért. Kiváló minőségű alapanyagok, szép tálalás, valódi ízek. A préselt fejhússzeletekben a hús és a belsőségek, a bőr és kocsonyás hozzávalók szinte szabályos csíkokban követik egymást. Az íze a halványan füstölt és a natúr között váltakozik. Állaga is igazi változatosság, puha-roppanós-cuppanósporcogós harapnivaló. A karalábé és néhány csepp petrezselyemolaj olyan harmóniában fogja össze a húst és a zöldségeket, amelyet ezeknél az alapanyagoknál ritkán tapasztal az ember.

Petrezselyem-krémleves következik házi kukoricaropogóssal. Sűrű, intenzív zöld a lé, narancssárga kukoricaszalag díszíti a tányér szélén. Az íze kiváló, állaga selymes, a fehérrépa íze és a petrezselyem zöldje dominál. A kukoricaropogós – a málé szárított és formatervezett változata – színével és ízével szépen egészíti ki a levest. Tiszta ízek, kellemes színvilág, megfelelő sűrűség, minden a helyén van.

A főételem borjúmáj vajas spenóttal és burgonyapürével. Tekintélyes mennyiségű vastag májszeletet kapok, haragoszöld, leveles spenóthalommal és tejben-vajban fürdetett könnyű krumplipürével. A máj finom, de keményebb az ideálisnál. A köretekben nincs hiba. Megkóstolok még egy fantasztikus rozé kacsamellet – ami olyan, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Fogast, ami enyhén Balaton-ízű volt, és egy fantasztikusan omlós, sült csirkecomb-kompozíciót, vajas tarhonyával és mennyei, zöld spárgakrémmel kísérve, amit az ebéd legjobb fogásának ítéltem.

Édesség gyanánt eper-rebarbara kompozíciót választottam. A friss eper, a krémes hideg rebarbarahab, némi piskótaalap és néhány kompótosított rebarbaraszár harmonikus, édes-savanyú tavaszi ízegyvelege nemcsak édességként, hanem könnyítő levezetésként is megállta a helyét.

A Kistücsök megbízható, innovatív, mégis hagyományőrző konyhát visz. A régió ízei, az évszaknak megfelelően választott alapanyagok és a belőlük készülő fogások a kínálat lényegét adják. A mellettük megjelenő hagyományos fogások közül az is talál magának finomat, aki nem az állandó felfedezés híve. Minden van, és minden egy kicsit más. Kicsit kifinomultabb, rafináltabb, ízletesebb, mint máshol. Felkutatták a környéken fellelhető alapanyagokat és bevitték a konyhába. Rendületlenül őrizve a minőséget olyan renomét teremtettek maguknak, amely miatt az ország legkülönbözőbb pontjairól az év minden szakában rengetegen utaznak ide egy jó ebédre vagy vacsorára.

Szűzpecsenye, paradicsomos búzakásával és sült kápiával

HOZZÁVALÓK NÉGY FŐRE:

szűzpecsenye 2 db (800 g)

biobúza 150 g

zöldségalaplé kb. 3 liter

paradicsom 4 db

kápiapaprika 2 db

vöröshagyma 1 db

fokhagyma 2 gerezd

vaj 100 g

repceolaj 4 evőkanál

só, frissen őrölt bors

A búzát előző nap beáztatom, majd zöldségalaplével puhára főzöm lassú, gyöngyöző lángon (az alaplevet el kell főzni róla, inkább többször öntsünk hozzá kevesebb folyadékot). A paradicsomokat meghámozom, a húsát apró kockákra vágom, és ha a búza megpuhult, hozzákeverem. Vékonyra szeletelt fokhagymával, sóval és frissen őrölt borssal ízesítem, tálaláskor pedig hideg vajjal dúsítom. A szűzpecsenyét sózom, borsozom, forró serpenyőben kevés olajjal körbesütöm, majd langyos helyen pihentetem kb. tíz percet. Forró, 200 fokos sütőben serpenyőstül pici vajjal öt-hat perc alatt készre sütöm. A kápiapaprikát metéltre vágom, kevés repceolajon vöröshagymával puhára fonnyasztom és a búzakására rendezem. A megsütött sertésszüzet pedig felszeletelve a tetejére tálalom.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.