Negyven év után

„Túlhajtottság és túl sok pénz. Nyolc évig játszottunk együtt, ami sok időnek számít. A nagy arénák és stadionok azonban kivették a húzást a zenekarból, és így számomra megszűnt a zenélés öröme. A kreativitásom szenvedte meg a rengeteg turnét. Az ezzel együtt járó felelősség és az életforma pedig egyszerűen gyilkolt engem. Ebből ki kellett szállnom” – így indokolta Alvin Lee egy sajtóinterjúban, miért intett búcsút a Ten Years Afternek anno. Ami nem lehetett könnyű, lévén a banda egyik alapítója és szólógitárosa. A brit progresszív rockformáció a hatvanas-hetvenes években élte fénykorát. Progresszivitásukra mi sem jellemzőbb, mint hogy kiadójuk, a Decca Dream nem várta meg, míg a banda sikeres kislemezekkel ágyaz meg egy majdani debütáló nagylemeznek, hanem belecsapott, amibe bele kell: 1967-ben megjelent a Ten Years After című első album. Alvin Lee hamar megkapta a kritikusoktól a „leggyorsabb kezű” titulust, azt pedig már a közönség is érezhette, hogy a korszak legzseniálisabb gitárosai, vagyis Hendrix, Clapton, Rory Gallagher és Peter Green között van a helye a rocktörténelemben.

A banda 1975-ben feloszlott, de még halottaikban is lenyomtak egy amerikai turnét, a szerződésszegés vádját elkerülendő. Képzelhetjük, milyen hangulatban. Hanem: két évvel később Alvin Lee létrehozta a Ten Years Latert, de az együttes nem kavart túlságosan nagy port. Konkrétan semmilyet.

Ahogy az 1983-as „reunite” sem volt sikeres. De a progresszívek nem adják fel: az 1989-es újrázásból már lemez is született. Hm, az About Time-nál hallottunk már jobb anyagot…

Alvin Lee azóta szólóban nyomatja ezerrel, olyan senkikkel rögzített közös felvételeket, mint a kutyaütő Jerry Lee Lewis, a tök béna Jon Lord, Scotty Moore vagy D. J. Fontana és George Harrison. Legutóbb öt éve járt hazánkban – mostani, szeptember 25-re időzített budapesti koncertjét az I. Budapest Blues Legends Fesztivál keretében adja a Petőfi Csarnokban. Két előzenekara is lesz: az első lemezét nemrég megjelentető Bőrgyári Capriccio, valamint a Karen Carrollal súlyosbított The Mississippi Grave Diggers, csak hogy még jobb legyen a hangulat. Amire amúgy is garancia az a negyven év, amit Alvin Lee a blues-rock világában töltött. Eddig.

Infó: I. Budapest Blueslegends Fesztivál, Alvin Lee, Bőrgyári Capriccio, The Mississippi Grave Diggers, Petőfi Csarnok, szeptember 25.

Top 5

1. a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara

a Magyar Állami Operaházban, énekel Hajnóczy Júlia, vezényel Kocsis Zoltán szeptember 21-én este fél 8-kor.

2. Concerto Budapest

a Művészetek Palotájában (Ránki Dezső zongorázik, vezényel Keller András) szeptember 23-án este fél 8-kor. Előtte 5-től Hangulatkoncert: Jazz újragondolva (Oláh Dezső zongora, Ülkei Dávid –szaxofon).

3. Bognár Szilvia, Fanfara Complexa, Amaro Suno

a Fonó Budai Zeneházban (Budapest XI., Sztregova utca 3.) szeptember 24-én este 8-kor.

4. Roham PartyFit Fat, Kampec Dolores, Vasárnapi Gyerekek

a Roham Kávézó és Galériában (Budapest VIII. kerület, Vas utca 16.) szeptember 24-én este 8-kor.

5. Koncert kékben –látványkoncert

Gershwin, Ravel, Strauss az egri Minorita-templomban szeptember 25-én este 7-kor

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.