Ibsen Csabán

Békéscsabáról széles körben ismert, hogy a hazai szlovákság egyik fellegvára. Ám hogy a norvégokhoz mi köze van a városnak, ez még az ott élők többsége számára is csak mostanában vált ismertté.

Szeptember 23-án felavatják az Ibsen Házat, amely a modern drámaírás norvég atyjáról kapta a nevét, s amelyben a megye hét kulturális intézménye talál tartós otthonra.

De hát mi a kötődés a jellegzetes szakállú skandináv író és a Viharsarok kulturális újdonsága között? Nos, Henrik Ibsen darabjait hoszszú évek óta rendszeresen műsorára tűzi a helyi teátrum, a Békés Megyei Jókai Színház. Erre a kitartó ragaszkodásra Oslóban is felfigyeltek, aminek eredménye, hogy a most nyíló „multikulturális közösségi színtér” (ahogy Csabán az új központot jelölik) megteremtéséhez a fjordok népe meghatározó mértékben hozzájárult.

A nem Európai Unió-tag Norvégia évente jelentős összegekkel támogatja az uniós országok kulturális fejlődését. E célt szolgálja az úgynevezett Norvég Alap, amelyből 595 millió forint jutott a csabai merész tervek kivitelezésére (a megyei önkormányzat 105 millióval szállt be a költségekbe).

A színház mellett álló egykori közgazdasági szakközépiskolára rá sem lehet ismerni. Fekete Péter igazgató mutatja, hogy az udvar hátsó fala például széthúzható, a mögötte rejlő 120 személyes nézőtér így „szabadtériesíthető” is egyúttal. A direktor joggal büszke a – hazai gyártmányú – színpadtechnikára, amelyet patinás teátrumaink is megirigyelhetnének. Süllyesztők, zsinórpadlás, forgószínpad, emelhető platformok teszik majd próbára az itt dolgozó rendezők, díszlettervezők fantáziáját.

Az Ibsen Házban működik a Harruckern Színitanház elnevezésű stúdió, itt kapott otthont az eddig nomád Napsugár Bábszínház, a megye amatőr művészeinek tevékenységét koordináló kulturális iroda, továbbá a helyi kézművesszakiskola, illetve az alapfokú művészeti iskola bemutatóterme. A rendezvényekre már árulják a változatos kínálatot tartalmazó, a városban sokfelé kedvezményes vásárlásra is jogosító Ibsen-bérletet. Az épület több ponton kapcsolódik a Jókai Színházhoz, ahonnan a publikum átjárhat az új étterembe, kávéházba. Eltalálják, hogy ezek kinek a nevét viselik? Ibsenét, bizony…

Top 5

1. Híres Hitbeszédek: Lackfi János

a győri református nagytemplomban (öt Templom Fesztivál) szeptember 20-án délután 5-kor.

2. Gianina Carbunariu: 20/20

Zorick Stúdió, Marosvásárhely & Dramacum a Thália színházban szeptember 21-én este 7-kor.

3. Basium – csókszolgálat – kirakat és színház

az Írók Boltjában (Budapest VI., Andrássy út 45.) szeptember 25-én este fél 9-kor.

4. Színház hátulról

a Radnóti Színházban szeptember 26-án délután 5-kor.

5. Pecha Kucha a Függetlenek Éjszakáján

a Tünet Együttes előadása a MU Színházban szeptember 25-én este 8-kor

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.