Fűszer és bársony

Mondják, hogy a nők kedvence, de férfiban se nagyon akad olyan „borínyenc”, akit hidegen hagy a merlot csábereje. Ez az ízig-vérig bordeaux-i vörös varázslatosan hajlékony, titokzatos és kitárulkozó egyszerre. Maga a növény igényes és érzékeny: csak ott terem szépen, ahol jól érzi magát. Kegyeiért sokan versengtek, ápolgatták, dédelgették, így ma már az egyik legelterjedtebb kékszőlőfajta a világon. Borának színe telt rubin, íze fiatalon érett málnára emlékeztet, valódi teljességét azonban csak az új fahordós érlelés után mutatja meg. Ha éretten szüretelték, a tölgytől szinte teljesen átlényegül, kiteljesedik, lekerekedik, cserzőanyag-tartalma simogatóan bársonyossá szelídül.

A szekszárdi Bodri Pincészet 2006-os merlot-jához a Faluhely-dűlőben szedték a válogatott szőlőt. A bor illata meggyes és csokoládés, ízében a gyümölcsöket a hordós érlelésből származó finom vanília kíséri.

Az ugyancsak szekszárdi Németh Családi Pince 2006-os merlot-ja csábítóan gyümölcsös illatú. Ízében cseresznye és csokoládé. Kínáljuk vadételek vagy kacsasült mellé, de vigyázzunk, hogy hőmérséklete ne haladja meg a 14–16 fokot.

És a végén igazi kuriózum. A 2006-os Pillangó a Vylyan Pincészet egyik legizgalmasabb vörösbora. Színe mély bíbor, illata komplex, földes jegyekkel, szilvával és vörös áfonyával; ízében feketebogyós gyümölcsök és leheletnyi grillázs. Ha egyetlen palack van belőle, szeretgessük, de még ne nyissuk ki. Ha több van, egyet nézzünk meg karakteres vadakhoz vagy fekete csokis édességek kísérőjeként.

Szubjektív válogatás a Népszabadság Top 100 magyar bor 2009 listája alapján. A számok a helyezést mutatják.

16. Bodri Pincészet Szekszárdi Merlot 2006
16. Bodri Pincészet Szekszárdi Merlot 2006
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.