Fűszer és bársony
A szekszárdi Bodri Pincészet 2006-os merlot-jához a Faluhely-dűlőben szedték a válogatott szőlőt. A bor illata meggyes és csokoládés, ízében a gyümölcsöket a hordós érlelésből származó finom vanília kíséri.
Az ugyancsak szekszárdi Németh Családi Pince 2006-os merlot-ja csábítóan gyümölcsös illatú. Ízében cseresznye és csokoládé. Kínáljuk vadételek vagy kacsasült mellé, de vigyázzunk, hogy hőmérséklete ne haladja meg a 14–16 fokot.
És a végén igazi kuriózum. A 2006-os Pillangó a Vylyan Pincészet egyik legizgalmasabb vörösbora. Színe mély bíbor, illata komplex, földes jegyekkel, szilvával és vörös áfonyával; ízében feketebogyós gyümölcsök és leheletnyi grillázs. Ha egyetlen palack van belőle, szeretgessük, de még ne nyissuk ki. Ha több van, egyet nézzünk meg karakteres vadakhoz vagy fekete csokis édességek kísérőjeként.
Szubjektív válogatás a Népszabadság Top 100 magyar bor 2009 listája alapján. A számok a helyezést mutatják.