Filmfelforgatók

Úgy is hívták őket, hogy az oxfordi kvartett, merthogy így vagy úgy, de mind a négyen a patinás egyetem keltető közegéből bújtak elő, s a gondosan nyírt gyepek közelében kezdték meg filmfelforgatói tevékenységüket, melyet a Free Cinema mozgalomként ismert meg a világ. Az oxfordi négyes tehát: Karel Reisz, Lindsay Anderson, John Schlesinger és Tony Richardson. Egyesek szerint Reisz rajtolt el először és  teremtett precedenst a királynő angolját hírből sem ismerő Szombat este, vasárnap reggellel, mások viszont a kívülálló Jack Clayton Hely a tetőn című filmjéhez kötik az indulást, de arról nincs vita, hogy Richardson volt az, aki az Egy csepp mézzel és A hosszútávfutó magányosságával intézményesítette a dühöngést. Egyáltalán nem mellékes, hogy bemutatása évében nehezen lehetett népszerűbb brit filmet találni az Egy csepp méznél, s tán e sikernek is köszönhető, hogy egy kiruccanás alkalmával a következő párbeszédre került sor Schlesinger és Richardson között: Te mit keresel itt, St. Tropezban? Semmit-semmit csak vettem egy falut. [Schlesinger először villát értett, de nem, valóban egy kisebb faluról (village) volt szó, ha hihetünk az elbeszéléseknek.]

A Richardson-falu sorsáról további részleteket nem ismerünk, az viszont bizonyos, hogy már a hatvanas évek elején is elillanóban volt a divatja a „kitchen sink realizmusnak”, melyet a dühöngő ifjúság rendezői oly nagy odaadással építgettek. Akik természetesen épp annyira húztak szét, mint össze: Richardson volt a leghíresebb lázadó, Anderson a legkevésbé megalkuvó, Schlesinger pedig a legtermékenyebb és a kassza szerint is legsikeresebb, ő viszont cserébe mindig úgy érezte, hogy Richardson és Anderson némileg magas lóról tekintenek le rá. Akárhogy is volt, a realizmusnak nemsokára leáldozott: Jack Clayton egy Henry Jamesadaptációval (The Innocents), Tony Richardson pedig Henry Fielding Tom Jonesával intett búcsút a mának, a lázadó szellem pedig szép lassan vette a kalapját… de hogy mi történt a lázadás óráiban, az hitelt érdemlően kiderül a Tony Richardson és a Free Cinema című vetítéssorozatból, melynek a Ráday Könyvesház adott otthont.

Infó: a Komédiás (fekete-fehér, 1960) Rendezte: Tony Richardson Szereplők: Laurence Olivier, Joan Plowright, Alan Bates, Albert Finney Ráday Könyvesház (Budapest IX., Ráday u. 27.) szeptember 23-án este fél 7-kor.

Top 5

1. Film: Hibrid

Újdonatúj Frankenstein történet Adrian Brody szomorú ábrázatával.

2. Film: Turné

A színész rendez: Mathieu Amalric filmje, miről másról, mint a show-bizniszről.

3. Film: Vespa

A Csoda Krakkóban rendezőjének új filmje.

4. DVD: Coco Chanel

Mintha ráírták volna: Audrey Tautou Chanel szerepében.

5. Az út

Cormac McCarthy regényének filmváltozata Viggo Mortensennel és a világvégével

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.