Érzékeny egyensúly

Szeptember 18–19-én (szombat-vasárnap) megint be lehet lakni teremtett környezetünket. A kulturális örökség két napja arra való, hogy a szokásosnál alaposabban megfigyelhető legyen minden, ami értékes körülöttünk.

Mint védelmünkre szorulóról szoktunk a kulturális örökségről beszélni. Pedig elsősorban használni kell, amit csak lehet. Ami nem jelenti azt, hogy nem kell nagyon is vigyázni mindarra, ami ránk maradt a régiektől. De ahhoz előbb tudatosítani is kell, mi minden tartozhat a ránk hagyományozódott értékek fogalmába.

Ha külföldön jár, egyszerű a helyzet, bedekkerrel a kézben a turista rácsodálkozik, amit a szerző a szájába rágott. De ki vesz könyvet elő, amikor a hazájában kirándulgat, és pláne ki szokott utánanézni a sarki templom vagy az utca túloldalán lévő ház építészeti különlegességeinek?

Naponta több tízezren fordulnak meg a szerkesztőségtől két megállóra lévő Kolosy téren, de fogadok, hogy csak nagyon kevesen tudnák közülük megmondani, kiről kapta a nevét, s hogy mikor épült a téren álló újlaki templom.

Pedig a világháló korában két kattintás is segít, és máris eljutunk Kolosytól Petőfiig (Akasszátok föl a királyokat című versében említi a császári biztos Lamberget – „szívében kés” –, akinek 1848-as nép általi megölésében szerepet játszott az ifjú jurátus, Kolosy György). A hivatalos nevén Sarlós Boldogasszonyplébá niát pedig 1705-ben alapították, és a XVIII. század közepe óta fogadja a híveket.

A hét végére még ennyire sem kell készülni: elég tájékozódni egy kicsit – például a www.oroksegnapok. hu oldalon –, és szerte az országban található helyszíneken mindenütt szakavatott vezetők mutatják meg, amit csak érdemes megnézni. Mi szinte véletlenszerűen emeltünk ki néhány látogatnivalót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.