A versmondó sámán

Milyen emlékünk van Latinovits Zoltánról? A magamfajtának még egy-két színházi alakítása, a Mario és a varázsló Cipollája, a Tóték Őrnagya vagy Csehov Ványa bácsija. Több parádés filmszerepe is, főként a Jancsó-mozikban és Huszárik Szindbádjában. Meg szép, bariton hangú szavalása, művészetének másik pillére. A mai fiatalnak viszont már alig mond valamit a neve.

És most a csaknem három és fél évtizede halott „színészkirály” viszszatér.

Kissé karcos, raszteres, olykor félhomályos tévéfölvételeken mond verset. A magyar vizuális oktatási portál (iskolateve.hu) jelentette meg Latinovits Zoltán 50 vers című kettős DVD-jét (jövőre lesz a színész születésének 80. évfordulója). A válogatás gerincét Ady és József Attila „nagy” versei alkotják, ezek mellett hallani néhány költeményt Kosztolányitól és XIX–XX. századi poétáktól. Érdekesek a kiadvány extrái: Kelecsényi László Latinovits-tanulmányának részlete és a pályatárs Őze Lajos visszaemlékezése mellett egy gondolatsor a színész saját versmondói hitvallásából.

Utóbbiban Latinovits azt vallja, a szavalat is legyen színészi játék, de a költőt kell „megjátszani”: a folyamatot, ahogy megszületik benne a vers. És a költői hivatást – a maga hajlama szerint – a látnoki, sámáni szerepben látja. Azt írja: a költő „a kor, a közösség gondolathordozója, indulatébresztője, ostorozója… képes ráérezni a jövőre is…” – és a magyar líra legjavából válogatott verseket ilyen váteszi erővel szólaltatja meg. Minden képessége megvan hozzá.

Kár, hogy legmagasabb hőfokú előadásait, amelyek közönséggel zsúfolt termekben zajlottak, nem örökítette meg kamera. A DVD-n csupa stúdiófelvételt látunk, szerencsére viszonylag kevés operatőri „bűvészkedéssel”. Néha ugyan fölülről fényképezik, mintha égiek hez szólna, másszor profilból, amint sötétből lép a lámpák káprázatába. Latinovits a leghitelesebb háttérkép nélkül. Akkor minden mozdulata, szemvillanása, hangjának minden árnyalata fölnagyítódik. Némely színészi manírja, modorossága is: a csipetnyi becsempészett népies akcentus, a kántálás, a lávaszerű érzelmi kitörés.

E két lemez nem is költőkről szól és nem költészetről. Inkább egy nagy hatású előadó világhoz, sorshoz, magyarsághoz való viszonyáról. És mint ilyen, a magyar XX. század jellemző lenyomata.

Top 5

1. Tűz és víz. Pilinszky János versei

Mojzer–Kossuth.

Hangoskönyv Alföldi Róbert előadásában

2. Mikszáth Kálmán: Kísértet lublón

Titis.

Hangoskönyv, előadja: Szervét Tibor.

3. Magyar népmesék: a bíró okos lánya és más mesék

Alexandra.

Hangoskönyv, közreműködik: Szabó Gyula, Molnár Piroska, Kaláka.

4. Tamkó Sirató Károly: Tengerecki Pál/ Tengerecki hazaszáll

Kossuth.

Hangoskönyv Garas Dezső előadásában.

5. Erich Kästner: A repülő osztály

Móra

Hangoskönyv Fesztbaum Béla előadásában

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.