Fogak Füleken

Rézkori, valamint kora bronzkori leletek, kőbalták és cserépdarabok kerültek elő a füleki vár tövében, mintegy ötméteres mélységből. Agócs Attila, a Füleki Vármúzeum igazgatója elmondta: a mintegy 4500 éves leletek felszínre kerülése átírja a füleki várhegy történetét. Eddig ugyanis csak a vár első írásos említését követő korokból származó, a fellegvárban talált leletek voltak ismertek. Most viszont az alsó várban végzett földmunkák hoztak felszínre sokkal régebbi korokból származó leleteket.

A füleki alsó vár helyén egyébként egy nagyobb közösségi tér kialakítása érdekében folytak földmunkák az elmúlt hónapokban: Fülek városa a Palóc út turisztikai szerveződés egyetlen szlovákiai helyszíneként palóc népi galériát alakít ki uniós támogatással a Nógrádi Turisztikai Információs Központ udvarán. Az ásatáson szürreális élményként említették a helyiek, hogy a megtalált 120 centiméter vastag kőfal egyik oldalán XX. századi szemétréteg került a felszínre, míg a fal túlsó oldaláról kőbaltákat forgattak ki a földből.

A rézkori és kora bronzkori leleteket természetesen a Füleki Vármúzeumban állítják majd ki, ahol a Novohrad-Nógrád Geopark területéről több értékes, elsősorban az ötvenes években előkerült paleontológiai leletet, masztodon csontokat, cápa- és mamutfogakat is bemutatnak. Ezek már a XIX. században magukra vonták a szakemberek figyelmét. Most ennek a leletanyagnak is szeretnének méltó kiállítóhelyet biztosítani: a tervek szerint a tárlat a Bebek-torony és a kis ágyútorony közti kazamatában kap majd helyet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.