Felsőörsi speckoll Bobby McFerrinnel

Bár az építkezés még csak félidőben jár, hamarosan felvételt tart a Zeneakadémián a felsőörsi Roma Zenei Szakkollégium. A művészeti vezető, Snétberger Ferenc nem virtuózokat keres, inkább azt figyeli majd, hogyan hangolják be a hangszerüket a gyerekek.

Furcsa látványt nyújt Snétberger Ferenc világhírű gitárművész, amint téglák, cementeszsákok, betonkoszorúk között lavíroz. Leendő munkahelyét jött meglátogatni a Veszprém megyei Felsőörsre, ahol jövő nyáron egy egyedülálló intézmény nyitja meg kapuit: zenei akadémia indul hátrányos helyzetű roma gyerekek számára.

Egy bezárt gyerektáborból épül az oktatási központ
Egy bezárt gyerektáborból épül az oktatási központ

Bár a létesítmény jelenleg még félkész állapotban van, a zenei szakkollégium első növendékeinek kiválasztását néhány héten belül megkezdik. Az első rostát Budapesten a Zeneakadémián tartják, utána több vidéki nagyvárosba is kiszáll a felvételi bizottság, amelyben Snétbergermellett Oláh Kálmán, László Attila és Paolo Vinaccia kapott helyet.

A leendő zenész tanárok 12–18 év közötti hátrányos helyzetű roma fiatalok jelentkezését várják az ország minden pontjáról.

– Nem virtuózokat keresünk, és elsősorban nem arra vagyunk kíváncsiak, hogy a gyerekek jelenleg milyen szinten játszanak – mondja Snétberger Ferenc. – Engem az érdekel, hogy a felvételiző hogyan nyúl a hangszeréhez. Mert az úgy is fog megszólalni. Sokszor egy hangolásból látom, ki az, aki zenésznek termett.

A felsőörsi beruházás két részből áll. Első lépésként 850 millió forintból megújul a veszprémi önkormányzat tulajdonában lévő, évekkel ezelőtt bezárt egykori gyerektábor. Jövő év nyarán Malomvölgyi Oktatási és Szabadidőközpont néven nyitják újra az európai szintűvé varázsolt létesítményt, amelyben a projekt második elemeként nyílik meg a Roma Zenei Szakkollégium.

Az akadémiát működtető Camp Europe Nonprofit Kft. ügyvezetője, Mészáros Zoltán elmondta, a felvételi procedúra után évente 12 héten át – egy nyári, egy őszi és egy tavaszi szemeszter keretében – hatvan diákot látnak majd vendégül ösztöndíjasként, akiket ismert hazai zenészek – a felvételiztetőkön túl Szakcsi Lakatos Béla, Lendvai József, Miklósa Erika – oktatnak majd.

A felsőörsi létesítmény kialakítása 850 millió forintba kerül, amihez az úgynevezett Norvég Alap 720 millió forintos támogatást nyújt. A szakkollégiumműködtetéséhez további források is szükségesek. Az akadémia az első három évre már szerződést kötött a Soros Györgyhöz kötődő OSI-val (Open Society Institute), amely évente százezer dollárral támogatja a kezdeményezést, de az üzemeltető cég további pályázati forrásokból, valamint az európai színvonalú oktatási centrum egyéb hasznosításából is remél bevételeket.

Mészáros Zoltán – aki egyúttal a Veszprémi Ünnepi Játékok főszervezője – azt tervezi, hogy az ünnepi játékokon fellépő valamennyi művészt felkéri majd egy-egy felsőörsi workshop megtartására. A korábban Veszprémben fellépő sztárok közül pedig Bobby McFerrin és Richard Bona már ígéretet is tett arra, hogy meglátogatja a szakkollégium fiatal roma muzsikusait.

Snétberger Ferenc azt reméli, a zenei akadémia megkönnyítheti azt az utat, amelyet a legmélyebbről induló roma gyerekeknek a zenésszé válásig meg kell tenniük. Sikerként könyvelné el, ha a szakkollégium növendékeinek többsége később felvételt nyerne a Zeneakadémiára.

– Óriási a zenésztanárok felelőssége – mondja Snétberger. – Nem nehéz virtuóz játékkal lenyűgözni a gyerekeket, viszont találkoztam már olyan fiatallal, aki a játékomat hallva letette a hangszerét, mondván, ő így soha nem fog tudni játszani. Túlságosan nagynak tűnt számára a közöttünk levő távolság. Azóta tanárként figyelek rá, hogy a játékom soha ne legyen félelmetes, mindig csak inspiráló.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.