Pest az alternatív helyszín

Ha viccelődni akarnék, akkor azt írnám, a DASZSZ-ból PASZSZ lett, hiszen Debrecen helyett Pesten lesz az Alternatív Színházi Szemle. De a függetlenek mostanában nincsenek túl vicces kedvükben az állami pályázati pénzek zárolása miatt.

A szeptember 10–14. közötti megmérettetést is pont azért telepítették a fővárosba, mert így nem kell szállást, szállítást fizetniük, sőt a művészek is lemondtak a gázsijukról.

Gergye Krisztián és Virág Melinda, a Gergye Krisztián Társulat tagjai Nádas Péter Temetés című előadásának próbáján
6 - Budapest, 2009. október 16. Gergye Krisztián és Virág Melinda, a Gergye Krisztián Társulat tagjai játszanak Nádas Péter: Temetés című előadásának próbáján. A Gergye Krisztián által rendezett darabot október 17-én mutatják be a Bárka, a MU Színház és saját társulatának közös előadásában. MTI Fotó: Mohai Balázs

„A nyár eleji rémhíráradat és általános bizonytalanság után most úgy tűnik, idei működési támogatásainknak pusztán 66 százalékát kapjuk meg. A fennmaradó 34 százalék sorsa bizonytalan. Eddig a túlélésünk forgott kockán, most már az évadunk tervezhetetlensége okoz gondot” – írta az évad első hírlevelében a Szabó Réka vezette Tünet Együttes, amely a pénztelenség miatt kevesebb jótékonysági akciót és hazai fellépést vállal. Az ősszel kezdődött szezonban van, aki állandó társulatától válik meg, mások pedig az évadjukat rövidítették le. Így tett például a MU Színház is, amely a megszokott kilenc hónapból kettőt elhagyni kényszerül. A Merlinben kevesebb előadást vállalnak, és nagyobb hangsúlyt kap az üzletszerű tevékenység, azaz bérbe adják a város szívében lévő épületet, és a pénzt visszaforgatják az új produkciókba.

A Merlin Színház most viszont ingyen adja oda összes terét az XVI. Alternatív Színházi Szemlének. A fesztiválra, amelyre a versenyelőadásokat a Városi Színház/Sirály ügyvezetője, Szalai-Szabó István válogatta, a pályázati támogatások radikális csökkenése miatt a majd 20 millió forint helyett csak 4,5 állt rendelkezésre. (Ebben benne van egy szponzor támogatása is.) Hogy mennyire Budapest-központú a független szcéna, azt jól mutatja, hogy így nem kell szállást és technikát fizetniük – mondta a Merlin direktora, Magács László, aki szerint ezzel körülbelül 8 millió forintot lehet spórolni, az meg további 6-8 millió forint megtakarítást jelent, hogy a társulatok lemondtak a gázsijukról is. Közben az összes társulat maga promotálja produkcióit.

Persze ami előny, az hátrány is lehet. Nem biztos, hogy akkora lesz az érdeklődés, mint ha olyan területeken kerülnének színre az előadások, ahol még nem játszották őket. Ugyanakkor itt lehetőség van arra, hogy az együttesek a többi versenyzőt is megnézhessék a szemle öt napja alatt. Most aztán elválik, mennyire érdeklődő, összetartó a szakma – tette hozzá Magács.

A versenyben látható lesz a Gergye Krisztián Társulat koprodukciója a Bárkával és a MU Színházzal, valamint a Hólyagcirkusz, a Szputnyik, a Tünet, a Maladype, a Kosztolányi Dezső Színház/Urbán András Társulata, Duda Éva Társulata, valamint Pintér Béláék és Fehér Ferenc az elmúlt évadban készült egy-egy előadása. Nem tudták egyeztetni viszont a szombathelyi Weöres Sándor Színház stúdiósainak fellépését. Természetesen a megmérettetésnek tétje is van, a zsűriben a kritikus Iulia Popovici, a rendező Árkosi Árpád és a filmrendező Pálfi György vállalt szerepet.

A szemlén beszélgetések is várhatók a változó előadó-művészeti törvényről, valamint a hazai függetlenek nemzetközi megítéléséről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.