Fehérvár elvetné a kockát

Az egyik székesfehérvári könyvesbolt kirakatában kiállították a fehérvári nemzeti emlékhely leendő kialakításának makettjét.

A modell Viniczai Tibor megbízott polgármester kezdeményezésére került közszemlére, s némi meglepetésre nem azt a koncepciót mutatja, amely éppen egy éve a Fejér megye és a város által közösen kiírt építészeti pályázaton az elsőséget megszerezte, hanem a korábbit. Azt, amely a pályázatot megelőzően a város megrendelésére készült, s annak uniós támogatást nyert projektjében eredetileg szerepelt.

Szabó Zoltán felidézné az egykori templom méreteit
Szabó Zoltán felidézné az egykori templom méreteit

A két koncepció formailag igen messze áll egymástól. A tavalyi pályázaton nyertes, Csomay Zsófia és Nagy György által készített tervben egy kockatest alakú, modern építészeti jel szerepel a terület közepén a lefedett romok fölött, míg a régebbi, Szabó Zoltán-féle terv (melynek a makettje most látható) a magyar királyok temetkezési helyéül szolgáló, elpusztult katedrális egy keresztmetszeti szelvényéhez hasonló részletet építene viszsza az egykori templom méreteit idéző nagyságban.

Az építészeti pályázatot tavaly tulajdonképpen azért írták ki, mert helyi építészkörökben úgy ítélték meg, hogy a Szabó-féle terv finomításra szorul, bár már megvolt rá az építési engedély. Szabó Zoltán ezen a pályázaton nem indult, érkezett viszont több mint ötven pályamű, amelyek közül a Csomay–Nagy-féle tervet rangsorolták első helyre, de volt több más díjazott is. A kiírás, a lebonyolítás és a díjazás közel 60 millió forintjába került a városnak, az EU-támogatás terhére. Úgy határoztak, hogy azt a tervet valósítják meg, amelyet a város és a megye is támogatni tud majd. Az esélyesek közé értve a Szabó-féle eredeti koncepciót is. A döntést azonban nem siették el, azóta sem született egyezség, és az önkormányzati választásokig már nem is fog.

Úgy tűnik azonban, a makett kihelyezésével a városvezetés nyíltan állást foglalt Szabó Zoltán koncepciója mellett, hiszen most csak ez látható a könyvesbolt kirakatában. (Bár korábban az ötletpályázatra beérkezett mintegy 50 pályamű is bemutatásra került több hónapon keresztül, több helyszínen.) Sokan arra gondolhatnak, hogy a kérdés már el is dőlt, és az valósul meg, ami ezen a maketten látható. Pedig ez még egyáltalán nem biztos.

Viniczai Tibor, a polgármesteri teendőkkel megbízott MDF-es alpolgármester lapunknak nyilatkozva elmondta: úgy érzékeli, hogy a város közvéleményében ennek a tervnek tapasztalható a legnagyobb támogatottsága, a szakemberek és a laikus közönség körében is. Bár egzakt adat erre vonatkozóan nincs, hivatalos közvélemény-kutatás nem készült. A tervező, Szabó Zoltán több mint húsz éve foglalkozik a templommal, elmélyült kutatásokat végzett a történetével, építészetével kapcsolatban, könyvet is írt róla, amely a napokban kerül a fehérvári könyvesboltokba. Az 1860-as évektől napjainkig tartó feltárás teljes dokumentációs anyagával is ő rendelkezik. Ez a tudás szolgált tehát tervének hátteréül. Egyesek vitatják az általa tervezett építmény méreteit, főleg a magasságát. Pedig vannak adatok arról, hogy milyen magas lehetett az eredeti templom, ugyanis a XVIII. században még álltak a romjai, és akkor többször is megmérték. Egy 1779-es mérés szerint 14 öl volt az északi mellékhajó gerincmagassága, azaz körülbelül 28 méter, mondja a polgármester.

Mint közismert, Székesfehérváron 2004-ben le kellett bontani a romterület fölé 2000-ben emelt, ívelt acélvázon nyugvó műanyag tetőt, mert egyrészt pusztította a romokat, másrészt a közízlés nem fogadta el, az emberek nem szerették meg. Mint ahogy azonnal megszerették az 1990-ben emelt, Melocco Miklós-féle Mátyás királyemlékművet a Fő utcában. Annak idején Viniczai Tibor is az acélvázas tető ellen tiltakozók között volt, sőt Békejobb 2000 nevű szervezete nevében felajánlotta, hogy ingyen lebontatja a fehérváriak által elfogadhatatlannak tartott fedést. Jó lenne megelőzni, hogy hasonló eset alakuljon ki, mint akkor – mondja –, például azzal, ha a fehérváriaknak tetsző megoldást választanák ki megvalósításra. A Szabó-féle terv szerinte ilyen, a másikat viszont inkább csak „Pesten akarják”.

A 2,1 milliárdos összköltségű Királyi Séta Székesfehérváron című projekt 56 százalékát fordítanák a romkert rendezésére. Megvalósítására még két év áll rendelkezésre, a befejezés határideje: 2012. október 10.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.