Az ördög ügyvédje

Faust a zenében? Gounod, Berlioz és Liszt neve azonnal beugrik. Az Operaház nézői most egy Magyarországon gyakorlatilag ismeretlen szerzővel barátkozhatnak.

Arrigo Boito alig múlt huszonöt, amikor a Faust-témát operaszínpadra fogalmazta Mefistofele című operájában. A milánói Scala történetében először fordult elő, hogy egy komponista maga jegyezte operája librettóját is, de a művet ez sem mentette meg a bukástól: az 1868-as premierközönség roszszul tolerálta a középszerű énekesek hajnalba nyúló küzdelmét a töredékes opusszal.

Boito azonban nem volt rest: a mű kétszeri átdolgozás után végre sikert aratott és elfoglalta az őt megillető helyet a zeneirodalomban. Négy felvonásból, továbbá prológusból és epilógusból álló operájának már a címe árulkodó: Boitót elsősorban a Mefistofele alakjában megtestesülő ördög alakja izgatta. Ezért aztán az ő szemszögéből láttatja az eseménysort, ami egyébként elég pontosan követi Goethe Faustjának cselekményszövését. További érdekesség, hogy a zeneszerző az emberiségköltemény filozofikus hangvételű második részéből is merített ihletet.

Boito zeneileg és szcenikailag egyaránt nagy kihívást jelentő operája bő száz év után tér vissza az Andrássy úti palota színpadára: szeptember 14-én Kovalik Balázs rendezésében mutatják be, s a három őszi repríz után jövő februárban még négy alkalommal játszszák majd. A rendezőnek nem ez az első randevúja Margittal, Fausttal és Mefistofelével: 1997-ben Szegeden monumentális, lenyűgöző látványvilágú előadást készített belőle az akkor még szinte pályakezdő Kovalik – elvarázsolva többek között e sorok szerzőjét is.

Az első találkozásról később így beszélt a rendező: „A Mefistofele nagyon modern darab, egymáshoz nem túl szervesen kapcsolódó jelenetekre bomlik, mégis szinte teljesen megrajzolódik benne Goethe Faustja. Ezért valóban jó lehetőséget adott egy elvontabb, szimbolikusabb világ megteremtésére.

Minthogy a közönség szinte nem ismerte, felszabadultam az elvárásoknak való megfelelés kényszere alól”. A kaland tizenhárom év után új társakkal folytatódik: Margitot Létay Kiss Gabriella alakítja, Faust jelmezét Fekete Attila ölti magára. A címszerepben Bretz Gábor, Kovalik méltán nagy hírű Mozart-maratonjának sármos Don Giovannija látható.

Infó: Boito: mefistofele: magyar állami operaház, szeptember 14.

Top 5

1. A kis hableány

Kelemen József rendezte kaposvári színinövendékekkel a mesejátékot. Szeptember 13­án és másnap a kaposvári színház stúdiójában.

2. A nevető ember

Szeptember 14­én a Merlinben vendégeskedik a szombathelyi színház izgalmas előadása. Rendező: Jeles András.

3. A fajok eredete

Darwin a színpadon: Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Thuróczy Szabolcs a Sirályban. Szeptember 15­ én és másnap is.

4. Better than sex

Jobb, mint a szex: angol nyelvű musical egyenesen Londonból. A Pinceszínházban szeptember 17–19­ ig minden este.

5. Lliliom

Molnár Ferenc külvárosi legendája újra a magyar s zínház műsorán: szeptember 19­én, Guelmino Sándor rendezésében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.