Akkor szüret!

Ősszel a nap színe is megváltozik. A nyári verőfény helyett lágyan omló arany szegélyezi a dombhajlatok lusta ívét. Az esték egyre hűvösebbek, s a löszfalak között kanyargó úton kicsit megül a hajnali pára.

A gazda nagyon figyel ilyenkor. Nézi a nap útját az égen s a bogyót a tőkén. A magot, a húst, a kocsányt. Nézi, kóstolja nap nap után, aztán egyszer csak kimondja a bűvös szót: szüret. És a domboldal megélénkül. Munkások lármája veri fel a kertek csendjét, csattan az olló, telik a láda, csordul a lé, s a levegő megtelik szőlőcukorillattal. Szüretkor mindenki vidám. Nem csoda, az őszi munkák vége felé járunk, jön a házasságkötések szezonja, de előbb még a bál, a tánc hajnalig. Régen így volt… és így lesz most is – például a szekszárdi szüreti fesztiválon szeptember 16-a és 19-e között. A programkínálat bőséges, mulassanak kedvükre, és kóstolgassák a kiváló helyi borokat.

A borászatban komoly hírnevet szerzett olasz Antinori család bátaapáti befektetése a Tűzkő Birtok. Csúcsboruk, a Tűzkő domb cuvée illatában ibolyát és feketebogyós gyümölcsöket, ízében szedret és vaníliát idéz.

A Fritz Pincészet ódon borszentélyében akár gyertyafénynél is megízlelhetjük a 2007-es Szekszárdi cuvée-t. A bor illata meggyes és fűszeres, kóstolva gazdag zamatok, érett tanninok sokasága és füstölt sonkára emlékeztető utóíz jellemzi.

A Takler Pince 2007-es Regnum cuvée-je rendkívül gazdag, koncentrált bor. Illata az érett gyümölcsöket és a fekete csokoládét, íze a rumos cseresznyét juttatja eszünkbe. Emlékezetes bor egy emlékezetes alkalomra.

22. Tűzkő Birtok Tűzkő domb cuvée 2006

71. Fritz Pincészet Szekszárdi cuvée 2007

84. Takler Pince Szekszárdi Regnum cuvée 2006

Szubjektív válogatás a Népszabadság Top 100 magyar bor 2009 listája alapján. A számok a helyezést mutatják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.