Nő a gondolán

Női taxisofőr van, de ritkán látni Olaszországban. Még ritkább az, hogy nő üljön a buszkormánynál, és Itáliában fehér hollónak számít a motoros rendőrnő. Az említett szakmákban azonban az emancipáció ha lassan is, de megkezdődött. Nő kilencszáz éve egyedül gondolára nem léphetett, hacsak nem utasként. Egészen mostanáig.

Az egész olasz sajtó világgá kürtölte, hogy Giorgia Boscolo átment a vizsgán. A 24 éves, kétgyermekes velencei édesanya a történelem első nője, aki sikeresen túljutott a gondolások evezőspróbáján. Az egy évig tartó, titkossági eskü terhe alatt nyilvánosságra nem hozható elméleti és gyakorlati tanfolyam után a Canal Grande csatornáján kellett végigutaztatnia a kizárólag férfiakból álló vizsgabizottságot.

A tizenegy méter hosszú, hatszáz kilogramm súlyú, feketén csillogó gondola végén állva, evezve kellett bebizonyítania, hogy egy nő is képes a legforgalmasabb velencei vízi utcában kikerülni a vaporettók, motorcsónakok, ladikok, mentős és szemétszállító hajók áradatát. Úgy, hogy még a szembejövő gondolásoknak köszön is. A vizsga része volt továbbá egy mellékcsatornában való manőverezés, előre- és hátramenetellel, valamint parkolással.

Boscolo a hős! Boscolo tabut döntött! –ünnepelték a kilencszáz éves férfiszakma falait lebontó gondolásnőt a feministák, miközben Giorgia szerényen úgy nyilatkozott, neki ez teljesen természetes volt. Hiszen édesapja és fivére is gondolás, miért ne folytathatta volna ő is a családi mesterséget. Másképpen látja ezt a velencei gondolásvizsgán kétszer is megbuktatott Alexandra Hai, aki Németországból költözött a lagúnákra azzal a reménnyel, hogy itt valóra válthatja álmait és gondolásnő lehet. A szakmát ugyan kitanulta, de a 425 fős, csak férfi ak alkotta velencei gondoláskamara nemet mondott az idegen nőre. Alexandrát egyetlen velencei szálloda meri alkalmazni vendégei szállítására. Kuriózumnak tartják, a gondolások hagyományos kék-fehér vagy piros-fehér csíkos pólóját azonban nem öltheti magára, a fekete nadrággal, fekete lakkcipővel és szalmakalappal a fején. Az ’O sole miót is jobb, ha nem énekli azzal a külföldi kiejtésével – jegyezték meg az igazi velencei férfi gondolások, akik nyíltan elismerték, Giorgiának sem örülnek. De ő legalább csinos, és főleg velencei! – tették hozzá.

Annak azonban, aki a következő velencei látogatásán Giorgia gondoláján akarja magát ringattatni a csatornák hullámain, türelemmel kell lennie. A vizsgán átment, ahhoz viszont, hogy saját gondolája legyen, ki kell várnia, hogy egy idősebb kollégája nyugdíjba menjen és átadja neki az engedélyét. Ebből ugyanis éppen 425 van, és az idősebbekről a fiatalabbakra száll át. Boscolo így egyelőre a százötvenes tartaléklistán vár a gondolájára. Addig is fekete felsőben és farmerszoknyában beszélget az újságírókkal, azt hangsúlyozva, hogy neki valóra vált az álma és „ha valakiben megvan a szenvedély, bármi megvalósítható, semmi és senki nem akadályozhatja meg”.

Viszont éppen az interjúkért és fotókért kért pénz foszthatná meg rögtön Giorgiát a frissen szerzett gondolásdiplomától: kollégái bepanaszolták, és a mesterség tisztességét felügyelő kamara már a gondolásnő felvétel előtti kizárását fontolgatja. Gondolás ugyanis csakis a munkájáért fogadhat el pénzt.

Hivatalosan nyolcvan eurót kérhetnek hat fő negyvenperces gondoláztatásáért a lagúnák városának négy évvel ezelőtti önkormányzati díjszabályzata szerint. Persze ne lepődjünk meg, ha ennél magasabb árat mondanak a Szent Márk téri gondoláskikötőben megkérdezett szalmakalaposok.

A velencei városházát befogadott Ca’ Farsetti palotájának falán tábla emlékezik meg az 1646-ban itt született Elena Lucrezia Cornoro Piscopiáról, Velence első egyetemet végzett hölgyéről. A Ca’ Farsettitől indul az a gondola, mely a Canal Grande túlsó partján levő San Silvestróhoz visz át anélkül, hogy gyalog kellene átkelnünk a Rialto hídján. A főcsatorna két oldala között vízibuszként közlekedő gondola három perc alatt teszi meg az utat, tizennégyen férnek fel rá állva, és fejenként 50 centbe kerül. Ezt vezesse Giorgia – javasolta a La Stampa napilap velencei újságírója Tiziano Scarpa, aki arra a kérdésre, hogy miért fáj annyira a gondolásoknak a nők előtti kapunyitás, azt a választ adta, hogy ezt csak az itt élők érthetik meg. A velencei gondolás a férfihódítás tradicionális jelképe.

Legalábbis eddig az volt. Giorgia, ha egyelőre nem eresztik is fel a gondolára, mindenképpen utat tört. A szeptemberben újrainduló gondolástanfolyamokra már öt nő jelentkezett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.