Terpszikhoré éje

Miért éppen a tánciskoláknak ne lehetne egy estétől reggelig tartó seregszemléjük?

A magyar tánciskolák egy nap arra ébredtek, hogy jól megirigyelték a magyar múzeumokat, a magyar műgyűjtőket, a magyar civileket, a magyar kutatókat, a magyar reklámzabálókat, a magyar mozifanatikusokat meg a többi hason csoportot – és elhatározták, hogy márpedig ők is igényt tartanak egyre az év 365 (esetenként eggyel több) éjszakájából. Úgyhogy megszervezték a Tánciskolák Éjszakáját.

Körbenézhettek, melyik éj nem foglalt még, és meg is találták az eszményit: az első estéjüket jövő péntekre, azaz szeptember 10-re időzítették.

Akinek kezd már herótja lenni a mindenféle „... Éjszakája” elnevezésű rendezvénysorozatoktól, higgadjon le kicsit és mélázzon: miért éppen a tánciskoláknak ne lehetne egy estétől reggelig tartó seregszemléjük? Pláne, hogy a tánc nem afféle új keletű hívság. Már a görögök is tudtak valamit a szobor- és hexameterfaragáson kívül.

Az eseményre létrehozott weboldal szerint konkrétan még táncistennőjük is volt Terpszikhoré személyében, mi viszont úgy tudjuk, nevezett nő inkább múzsa volt, a kilenc híres egyike, neve gyönyörködtető táncot jelent, egyes mondák szerint pedig jól összeszűrte a levet Akhelóosszal, e kapcsolatból születtek aztán a szirének. Ennyit Terpszikhoré interperszonális kapcsolatairól.

Fontosabb, hogy jövő pénteken lesz a hazai tánciskolák első éjszakája tehát. Ha jól számoltunk, huszonhárom intézmény legjobb táncosai és oktatói mutatják meg, miért is jó táncolni. Egyébként bevallottan ez a cél: testközelbe hozni, népszerűsíteni a táncot és a tánckultúrát úgy, hogy közben a közönség bepillantást nyerjen a különféle stílusokba a régi korok legnépszerűbb társas mozgásformáitól a legmodernebb táncokig. A programhoz kapcsolódó tánciskolák egyedi programokkal, bemutatókkal, „kós tolókkal” készülnek, közben exkluzív bérleteket is kínálnak az ország számos pontján. A részt vevő tánciskolák közül a www.tanciskolak-ejszakaja.hu web címen kereshetjük meg a hozzánk legközelebb eső intézményeket. A belépő egységesen hatszázba kerül – ennyiért még egy botlábú is megreszkírozhatja, hátha szerelembe esik Terpszikhoréval. Csak Akhelóosz meg ne tudja.

Infó: Tánciskolák éjszakája szeptember 10.

Helyszínek (többek között): Antré, Babylon Bellydance Company, Ceroc Modern Társastánc, DanceWorld Sportegyesület, Éva Funky, Fit-Dance, Folyondár Vasas Sport és Tánc, JoeyDance, Juliett Sport egyesület, Fiesta, Koffer Tánciskolája, octogon, o ctopont, Piruett Tánc- és Mozgásstúdió, Utcai Táncok egyesület (Budapest), Bellyboa Hastánc (Békéscsaba), Carmen Táncegyesület (e sztergom), Corso Tánc Sportegyesület (Kaposvár), Jumpers TSKe (Gödöllő), n ew Dance World (Vecsés) X-treme Tánciskola (Szeged).

Táncok (mások mellett): cardiobalett, dzsessztánc, disco dance, dirty funky, hiphop, lockin, newstyle, nia, poppin, salsa animáció, salsa quimera, show-tánc, urbandance, zumba.

Top 5

1. A napot is közösen járatják

A Bem táncegyüttes a Hagyományok Házában (Budapest I., Corvin tér 8.) szeptember 7-én és 9-én este 8-kor.

2. Para-lel

Táncgálamatiné a Trafóban (Budapest IX., Liliom u. 41.) szeptember 8-án este 6-kor.

3. Sabbathsong Klezmer Band

Zsidó villámtréfák klezmerbe csomagolva a Spinoza Házban (Budapest VII., Dob u. 15.) szeptember 10-én este 7-kor.

4. Wollo’s World

Jazz, improvizatív zene a Magyarkanizsai Művészetek Házában szeptember 9-én este 8-kor.

5. Fejes Ádám: Images, Fehér Ferenc: B.a.h.a.P.á.

Táncest a MU Színházban szeptember 11-én este 8-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.