Manók a mellkasban

Szerencsére akadnak könyvkiadók, amelyek a legújabb kori barbie-s, verdás, Walt Disney-s bestsellerek mellett harminc éve kiadott gyerekkönyvcsodákat vesznek elő. A Gullivernél például újra kapható JudyHindley (és Coling King) imádni való képeskönyve a testünket működtető manóseregről.

Néhány hete négyéves kislányomat semmi sem érdekli jobban, mint a teste. Mitől dobog a szíve, hogyan kering a vére, miért mozog a mellkasa, ha levegőt vesz. Rájöttem, hogy hiába magyarázok szakszerűen, ha a gyerek nem látja, nem tudja elképzelni a pumpáló szívet, a nedvekkel teli gyomrot, a csontokhoz tapadó izmokat. Beugrott gyerekkorom egyik kedvence: Judy Hindley Így működik a tested című képeskönyve, borítóján a sárga robottal. Az összes internetes antikváriumot végigkutatva is csak az elszomorító „előjegyezhető” feliratig jutottam. Vagyis az 1984-ben megjelent könyv létezik, de beszerezhetetlen. Naná, akinek egyszer megvolt, minek is válna meg tőle. És akkor a szerző neve alapján rábukkantam Judy Hindley könyvének némileg megváltoztatott című (Hogyan működik a test?) és borítójú (a sárga robot helyett egy kék színű könyököl a címlapon) új magyar kiadására! Megnyugodva tapasztaltam, hogy a tartalom semmiben sem változott.

A könyvben, amelynek alapötlete, hogy az emberi testet tökéletesen működő gépezetnek fogja fel, barátságos manók végzik az életfunkcióinkat. Kedvenc „egységemnél”, az emésztőgépnek nevezett szervrendszerünknél például nyakkendős, kissé kopaszodó, pocakos úr tart óriás almát a fogsor elé, és egy másik, hasonlóan konszolidált küllemű manó adagolja akkurátusan az emésztőnedveket a gyomorban.

A szállítók és védők című fejezetben, ahol a vérünkről van szó, piros uniformisos vörösvértestek száguldoznak tűzpiros csónakjukban, és rendőregyenruhás fehérvérsejtek vízi pisztollyal lődöznek a lógó orrú kórokozókra. Ebben az igaz mesében hatalmas kovácsfújtató játssza a tüdőt és repülőgép-irányító toronyhoz hasonló számítógépközpont az agyat. Utóbbi epizódnál technokrata gyermekeink picit elcsodálkoznak majd, ugyanis a számítógépek még szobányiak. Ezzel együtt Judy Hindley örökzöld!

Top 5

1. Ülő Bika indián játszóházat

tartanak Jászberényben szeptember 11-én, reggel 9-től. Kiderül, mi az a tomahawk és ki az az Ülő Bika.

2. Szüreti mulatságra

várja a gyerekeket a Millenáris szeptember 11-én, délelőtt 10-től.

3. Újra kőketánc

gyermektáncház lesz a Marczibányi téren: szeptember 12-én, délelőtt 10-től.

4. A 14. Pest megyei utcai kosárlabda-bajnokságba

még nem késő benevezni. Szeptember 12-én, reggel 9-kor kezdődik a Kinizsi utcában.

5. A Minimax Családi Hajó

újra szeli a habokat szeptember 12-én. Beszállás 9.45-től.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.