Két kis éji zene

Vigasztalódjunk: Mahlert a 7. szimfónia bemutatójának idején már Bécsből is kiutálták.

A kicsit természetesen mahleri értelemben kell venni, a 7. szimfónia mindkét éjszakai zene tétele hoszszabb, mint Mozart teljes szerenádja, de ez a szimfonikus zene története: egyre nagyobb, egyre hoszszabb, egyre több. Amíg el nem jutunk a fokozhatatlanig, és akkor egyre kevesebb, egyre rövidebb és tömörebb. Ami a Mahler 7.-et illeti, nyilván nem véletlenül ekkorák a méretek: Mahler kizárólag dalokat és szimfóniákat komponált, minden egyéb zenei műfajt mellőzött komponistaként, a többiből elég volt annyi, amennyit vezényelnie kellett az operában.

Gyakran elmondjuk, micsoda szörnyű kulturális környezetben kellett neki dolgoznia Budapesten, a világ legjelentősebb karmesterét és, mint utóbb kiderült, a kor legnagyobb hatású zeneszerzőjét olyan alakok túrták ki az Operaház éléről, mint a félkarú zongorista Zichy Géza, aki nagyon elmés költeményeket tudott írni az erdőben orgonáló vén szarvasról.

Mielőtt elmerengenénk azon, hogy manapság ki kicsodát szekíroz ki az Operából, vigasztalódjunk: Mahlert a 7. szimfónia bemutatójának idején már Bécsből is kiutálták, ezért is zajlott le Prágában az ősbemutató. A komponálás azonban még az aranykorra esett, Mahler télen vezényelt, nyáron komponált, a Wörthi-tó partján, a maierniggi kis házikóban a papírok fölé hajolva írta, először a két lassú tételt, aztán, két tétel keres egy szimfóniát alapon egy év múlva, emlékei szerint mindössze négy hét alatt megalkotta a hiányzó másik három tételt is.

A premieren természetesen a szerző vezényelt, és nagyon elegáns gesztussal zárta az előadást: eldirigálta A nürnbergi mesterdalnokok nyitányát. Aki legalább közepesen figyelt, az észrevette, hogy miért, Wagner műve végig ott bujkál a szimfóniában. A kevésbé figyelmes kortársak viszont feltehetően azt érezték, hogy másfél órát kellett várni, amíg valami rendes zenét hallhattak. Mára már éppen a fordítottjára változott a helyzet. A Fesztiválzenekar koncertje Melis László új, erre az alkalomra írott művével kezdődik, és, ahogy magunkat ismerem, alig fogjuk várni, hogy végre valami rendes zenét hallhassunk. Ami, persze, már a Mahler-szimfónia lesz.

Infó: Budapesti Mahler Ünnep szeptember 10–12-én a művészetek Palotájában. mahler: 7. szimfónia Budapesti Fesztiválzenekar, vezényel Fischer Iván szeptember 11-én este háromnegyed 8-kor.

Top 5

1. Jazzforum Budapest – VIII. Budapest jazz fesztivál

Nyitókoncert a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában szeptember 8-án este fél 8-kor.

2. Az I. Haydn Vonósnégyes mesterkurzus

kiválasztott vonósnégyeseinek zárókoncertje a fertődi Esterházy-kastélyban szeptember 8-án este fél 8-kor.

3. Gustav Mahler és Bécs

Kiállítás a Művészetek Palotájának előcsarnokában szeptember 9-től.

4. Szegedi Szimfonikus Zenekar

Évadnyitó gála a szegedi Nemzeti Színházban szeptember 10-én este 7-kor.

5. Amatőr nyílt sakkverseny

Erkel Ferenc emlékére a budapesti Károlyi-palotában (Rajkó Művészegyüttes; Bogányi Gergely, zongora; Portisch Lajos, ének) szeptember 12-én reggel 9-kor.

Fischer Iván vezényli a Fesztiválzenekart
Fischer Iván vezényli a Fesztiválzenekart
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.