Bor és dal

Presser Gábor megálmodta, sokak lelkes munkája által megszületett: mára lassan mindenkinek természetes, hogy szeptember második vasárnapján a Magyar Dal Napját ünnepeljük – idén például tíz vidéki városban és a főváros tizenhat színpadán.

És hogy mi köze ennek a borhoz? Úgy esett, hogy 2010-ben Eger lett „a magyar dal fővárosa”. Szeptember 12-én a város több pontján egész nap szól majd a zene, a koncertek kísérőrendezvényeként pedig jeles egri borászok kínálják boraikat a Dobó téren felállított nagyszínpad körül. Az ínyenc közönség egyebek között Presser Gábor, Herczeg Flóra, a Kiscsillag vagy a Csík zenekar koncertjét hallgatva koccinthat a magyar dal egészségére.

Gál Tibor, a 2005-ben tragikusan elhunyt egri borász vállalkozását családja viszi tovább. Fiai felnőttek a feladathoz, a pincészet ma is az élvonalhoz tartozik. A tizenöt hónapig új tölgyfahordóban érlelt 2003-as tramini jól tartja magát. Virágok üde illatát, érett gyümölcsök ízét hirdeti.

A battonage egy borászati eljárás, melynek lényege a kishordós erjesztés, valamint a seprőn tartás, többszöri felkavarással. Kovács Nimród Winery 2007-es chardonnay bora is ilyen technikával készült, kimagaslóan jó évjárat terméséből. Nagy testű, krémes, jó struktúrájú fehérbor, újhordós jegyekkel és szép gyümölcsösséggel.

Bolyki János fiatal egri termelő egyre komolyabb rangot vív ki magának a hazai borvilágban. Metatéma névre keresztelt 2007-es hárslevelűje virágos, mézes, ananászos illatai után meglepően száraz bor. Sziporkázóan üde savakkal, birsalmára és körtére emlékeztető ízekkel idézi vissza a nyarat.

30. Gál Tibor Pincészet Gál Tibor Tramini 2003

46. Kovács Nimród Winery Chardonnay Battonage 2007

58. Bolyki Pince Bolyki Metatéma 2007

Szubjektív válogatás a Népszabadság Top 100 magyar bor 2009 listája alapján. A számok a helyezést mutatják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.