Pécs a pléden

Magyar, bosnyák, szlovén, szlovák, szerb és horvát képzőművészek varázsolják műalkotásokká a közterekre kitolt tucatnyi zongorát.

Kockás pokrócon piknikelni jó dolog, elemózsiaként zenét, színházi előadást kapni még jobb. Így gondolták ezt a pécsi PánBalkán Art Piknik szervezői is, akik megidézve a 21 évvel ezelőtti, a határnyitást ünneplő páneurópai pikniket, főként balkáni művészek meghívásával demonstrálják az országok, nyelvek és művészeti ágak közötti határok átjárhatóságát.

A fesztiválon valósul meg Magyarországon először az angol Luke Jerram ötletéből született utcazongora-projekt. A számos külföldi nagyvárosban lezajlott akció Pécsett művészeti installációs pályázattal egészült ki, magyar, bosnyák, szlovén, szlovák, szerb és horvát képzőművészek varázsolják feltűnő műalkotásokká a forgalmas közterekre kitolt tucatnyi zongorát. A hangszerek nem csak kiállítási tárgyak, birtokba vehetik az utcán sétáló amatőr és profi, felnőtt és gyerek, a régmúlt zongoratanulmányait felelevenítő vagy csak egyszerűen klimpírozni vágyó alkalmi zenészek.

A város azonban nemcsak a járókelők utcazenéjétől, hanem balkáni művészek muzsikájától is hangos lesz a héten. Fellép a világhírű román hegedűművész, Alexander Balanescu, aki a pécsi Singas Project zenekarral közösen koncertezik. A cigány népzenét rezesbanda módján játszó román Fanfare Transilvania zenekar, a maribori szaxofonos, Jan Kus és bandája, a macedón cigány királynő, Esma Redzepova koncertje igazi zenei ínyencséget ígér.

Lajkó Félix és barátai fergeteges citerapartit adnak a Barbakán Várárokban, a török származású énekesnő, Fatima Spar & Freedom Fries dzsesszvilágzenei hangversenyén pedig charlestonnal kevert klezmert hallgathat a közönség, amely a PánBalkán Cool Tour Klubban akusztikus koncertekkel, jam sessionnel és amatőr DJ-kkel is találkozhat éjszakánként.

Az Északi várfalsétányon „Padok és Városok Sétánya” nyílik. A street-art kiállítás és a remélhetőleg maradandó padszoborpark az Európa kulturális fővárosa pályázat második körébe jutó magyar városok művészeinek munkája az „Egy mindenkit visz” szellemében.

A budapesti, debreceni, egri, győri és miskolci alkotók szép és kényelmes padokat készítettek.

A hétvégére a sétány családi parkká változik, a gyerekeket színházi előadások, balkánzenei táncházak várják a mesezongora körül, melyet ők maguk is kedvükre díszíthetnek. Székelyföldről érkezik Csernik Szende Lábitaszínháza, és láthatják a Szabadkai Gyermekszínház művészeit is. Fellép a vajdasági születésű Góbi Rita és társulata interaktív mesebalett-előadással, Rozs Tamás és az Arco Trió pedig új gyereklemezét mutatja be.

Infó: PánBalkán Art Piknik:

Pécs augusztus 30.–szeptember 5.

Top 5

1. Vidámparki éjszakák

Pénteken és szombaton hajnali fél kettőig fényárban úszó játékok a budapesti Vidám Parkban.

2. Vidor Fesztivál

Nyíregyháza és környéke vár mindenkit, aki szereti a színházat, bábszínházat, zenét, mozit és képzőművészetet.

3. Szüreti sokadalom

A szentendrei skanzenban szőlőszemlopás, szüreti vígasságok és persze jó borok mulattatnak a hétvégén.

4. Táncmaraton

Szombaton és vasárnap a Trafóban amatőr és profi táncosok rophatják.

5. Lecsófesztivál Vácon

A főtéren bográcsban és kondérokban fő sokféle lecsó szombaton.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.