Nem csak nénananna

Sokaknak csupán ennyi a Vaya Con Dios: egy fülledt, megcsúszott estén deliráltan üvölteni a refrént, és közben rázni a ráznivalót.

Nénananna. Sokaknak csupán enznz i a Vaz a Con Dios: egz fülledt, megcsúszott, vagyis fülledve megcsúszott estén deliráltan üvölteni a refrént, és közben rázni a ráznivalót veszettül. Vagyis a legtöbben talán azt sem tudják, hogy a nénananna (amúgy helyesen: Nah Neh Nah) a Vaya Con Dios slágere, de hát ki kí váncsi a „nosztalgia-DJ” lejátszási listájára közelebbről?

Ha pedig a slágertől megittasultaknak még azt is elárulnánk, hogy a Vaya Con Dios tagjai Belgiumból származnak, alkalmasint körberöhögnének, jaja, és egész nap belga csokit majszolnak, mi? Márpedig a Vaya Con Dios minden idők legsikeresebb belga formációja. Amikor 1986-ban megalakultak, kevesen bíztak a banda sikerében, éspedig épp azért, ami ma már majdnem garancia a befutásra: a hagyományoktól eltérő műfajkeveredés miatt. A Vaya Con Dios mesterien vegyíti ugyanis a latin és a cigány zene, valamint a dzsessz elemeit – talán ezért adtak el néhány év alatt hétmillió lemezt.

Mint minden többé-kevésbé (inkább többé) sikeres banda életében, a VCD-nél is felütötték fejüket a problémák. Legelsősorban is az, hogz az énekesnő, Dani Klein, és a hangzásért felelős producer, Dirk Schoufs 1991-ben keményen egymásnak ment, amiből persze valamiféle szakítás lett. Ami nem jelenti, hogy Klein ne koncertezett volna másokkal, ne próbálta volna életben tartani a kultuszt, amit olyan slágerek alapoztak meg, mint a What’s a Woman, a Just a Friend of Mine, vagy éppen a már hivatkozott Nah Neh Nah. Csak hát… Schouf 1991-ben elhunyt, Dani Klein pedig válaszút előtt állt: vagy szép csendben befejezi az egészet, vagy továbbviszi a Vaya Con Dios hagyománzait az alapítókhoz hűen. Továbbvitte. A döntés helyességét mutatja, hogz az azóta megjelent három sor lemez és két válogatás világszerte több mint tízmillió példányban kelt el – a letöltések korában ez a szám valami jópofa viccnek tűnik, de nem az.

A szeptember elsejei budapesti koncert gerincét nyilvánvalóan a tavaly megjelent Comme On Est Venu című lemez adja majd, amelz en egz ébként kizárólag franciául énekel Dani Klein, s amelyet nagyon komoly, vonósokkal aládúcolt hangszerelés jellemez. S amelyen olyan közreműködőket találunk, mint a harmonikás Toots Thielsman vagy Philip Cathrine dzsesszgitáros. A gerinc tehát az új lemez anz aga lesz – de nem múlhat el a szeptember elseje a többi sláger nélkül. Nem ülős koncert lesz (reméljük legalábbis), lehet rázni majd a ráznivalót, csodálni Dani Klein hangját, várni a kedvenceket, nénananna.

Infó: Vaya Con Dios koncertje. syma Csarnok, szeptember 1., 20 óra

Top 5

1. Joana Amendoeira

fadokoncertjét hallgathatjuk hétfő este 8-kor a nyíregyházi Kossuth téren, a Vidor Fesztiválon.

2. A New Music Ensemble

játszik a pécsi a Kultúrkertben a PánBalkán Art Piknik Fesztiválon 31-én kedden.

3. Klasszikon-koncert

lesz a Duna Palotában 2-án este héttől. Az opera és a modern hangzásvilág ötvözete.

4. A Maszkura és a Tücsökraj

játssza édesbús szerzeményeit a Kobucikertben 3-án, pénteken.

5. Matisyahu,

a haszid reggae királya lép fel 5-én a Syma Sport- és Rendezvénycsarnokban a Zsidó Nyári Fesztiválon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.