A jó házasság titka
A francia eredetű „cuvée” leginkább azt a bort jelöli, amely azonos termőhelyről származó, de többféle szőlőből készült. Akár úgy, hogy a különböző szőlőfajták mustját eleve közös hordóba töltötték, akár úgy – ez a gyakoribb –, hogy az azonos évjáratú fajtaborokat házasították. Mindig az alapanyag a legfontosabb, de sokat számít a borász szakértelme és ízlése, hiszen ő dönti el miből mennyi kerüljön a közös hordóba.
Andreas Ebner Szigetvár közelében, Mozsgón gazdálkodik. 2006-os 3-as hordó Cuvée bora cabernet franc és merlot házsítása. Ízében fűszerek, érett meggy, szeder és fekete cseresznye, utóízében kellemes fanyarság és pörkölési aromák.
A legenda szerint I. Béla király idejében hangzott el a parancs: „Őfelsége bort inna!” Innen kapta nevét egy szekszárdi dűlő, s majdan a Takler Pince bora – Bartina –, mely 2006-ban kékfrankos, cabernet franc és merlot küvéje. Illata érett, gyümölcsös, íze meggylekvárt, málnát és fűszereket idéz, kiegészítve a fahordós érlelés tölgyes jegyeivel.
A Tokajicum Borház 2008-ban, Mátyás király megkoronázásának 550. évfordulója alkalmából palackozta Reneszánsz cuvée nevű borát, mely hárslevelű és furmint házasítása. Illata mézes, tejkaramellás, üde tavaszi virágokkal és diszkrét füstösséggel a háttérben. 10 fokon a legjobb: szinte újjászületik...
98. Andreas Ebner Pincéje 3-as hordó Cuvée 2006
36. Takler Pince Bartina Szekszárdi Cuvée 2006
51. Tokajicum Borház Reneszánsz cuvée, 2004
Szubjektív válogatás a Népszabadság Top 100 magyar bor 2009 listája alapján. A számok a helyezést mutatják.