A kommunisták is megbetegedtek néha

Gyógyítókiállítás nyílt a közelmúltban Halimbán. Mármint abban az értelemben, hogy az egykori „gyógyfüves esperesnek”, Szalai Miklósnak emléket állító tankertben a látogatók is megkóstolhatják az egyedi receptek alapján készült gyógyteákat.

– Hát ez meg mi? – fordulunk TóbelJános halimbai polgármesterhez egy hatalmas méretű, talányos szerkezet láttán.

– Napkollektoros gyógynövényszárító. Napenergiával működik, és egyetlen nap alatt kiszárítja a gyógynövényeket, amihez például a padláson egy hétre lenne szükség – válaszolja a Veszprém megyei falu első embere.

Szalai Miklós, akit annak idején halimbai gyógyfüves esperesként ismert meg az ország, valószínűleg szintén lenyűgözve állna a masina előtt. Húsz évvel ezelőtti halálakor ilyesmiről még nem is álmodhatott. De talán az is meglepné a gyógyító papot, ha szembesülhetne a ténnyel: a kultusza ma is töretlen.

Ezt a kultuszt erősítheti tovább a közelmúltban megnyílt Szalai Miklós Gyógynövény Tankert, Bemutató- és Oktatóközpont. A tankertben egyelőre 130-féle növényt termesztenek, köztük olyan hangzatos nevűeket, mint a bíbor kasvirág, az izsóp, a vérehulló fecskefű, a macskamenta vagy éppen a fátyolvirág. Tóbel János polgármesterként nem csupán a létesítmény kialakításában vett részt, hanem állandó tárlatvezetőként is szerepet vállal a halimbai esperes életművének bemutatásában.

Szalai Miklós 44 évig élt Halimbán. A második világháború után saját maga kérte, hogy ebbe a faluba helyezzék plébánosnak, mivel egész életét a gyógynövények kutatásának szentelte, márpedig a déli Bakony és a Kisalföld találkozásánál található az ország leggazdagabb gyógynövénytermő helye. Hosszú éveken át a reggeli miséket követően gumicsizmát húzott, munkaruhába öltözött, zsákot kanyarított a vállára, aztán estig járta a Halimba körüli erdőket, réteket, lápokat. A gyűjtőútjai során összesen 1400 növényfajt, köztük 300 gyógynövényt sikerült azonosítania. Kutatási tevékenysége középpontjában az egyes gyógynövényeknek, valamit az ezek keverékéből készített gyógyteáknak a vizsgálata állt.

Egy-egy teakeveréket általában 30-40-féle gyógynövényből állított öszsze. Mindenre volt orvossága a bőrbetegségektől kezdve a gyomorpanaszokon, a meghűlésen, a reumán, a magas vérnyomáson át a veseproblémákig. A hatvanas-hetvenes években már az egész országban ismerték a nevét.

– Ügyelt rá, hogy ne vegye át a doktorok szerepét, ezért soha nem állított fel diagnózist, kizárólag kórházi zárójelentés vagy orvosi javaslat alapján állította össze, személyre szabottan a teakeverékeket – mondja Tóbel János. – Sikereit sokan irigyelték, több alkalommal feljelentették kuruzslásért, egy ideig szüneteltetnie is kellett a tevékenységét. Később újra engedélyezték a működését. Ahogy az egyik munkatársa fogalmazott: szerencsére a kommunisták is megbetegedtek néha, emiatt a párttitkár és a vállalatigazgató kuncsaftjai kiharcolták neki a büntetés feloldását.

Élete főművének, a Halimbai füveskönyvnek a hivatalos kiadásátmár nem érhette meg, azt viszont igen, hogy a teakeverékeinek forgalmazása komoly üzleti siker lett. Tíz receptúráját például a nyolcvanas években megvásárolta az akkori Szilas Menti Mgtsz, amely tíz éven át kereskedett a Halimbárium márkanéven híressé vált gyógyteákkal. Jelenleg viszont nincs hivatalos forgalmazójuk.

– Majd mi leszünk azok – mondja Tóbel János. – A gyógynövény tankertet a halimbai önkormányzat működteti, a nyereségességhez pedig előbbutóbb szükség lesz a teakeverékek értékesítésére is. A legkedveltebb teákból viszont már most is tudunk adni kóstolót az idelátogató vendégeknek.

Tóbel János és a napkollektoros gyógynövényszárító
Tóbel János és a napkollektoros gyógynövényszárító
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.