Most még csak a biztos érkezése biztos

Egyelőre nem tisztázott, milyen feladatkörrel jön az Operaházba az új miniszteri biztos, Harangozó Gyula. Vélhetően rugalmasabb és gazdaságosabb működés kialakítására kell javaslatot tennie, bár hétfőn, váratlanul, a balettigazgató leváltásával kezdte.

Mint arról beszámoltunk, Szőcs Géza kulturális államtitkár szóban közölte Vass Lajossal, a Magyar Állami Operaház (MÁO) főigazgatójával: Harangozó Gyula miniszteri biztos vezetésével bizottság fogja áttekinteni a ház működését, és megvizsgálni, hogyan lehetne a költségvetési intézményt egy stabilan gazdálkodó társasággá alakítani. Harangozó 2005-ig tíz éven át volt a MÁO balettigazgatója, majd az utóbbi öt évben bécsi balettdirektorként egyesítette a Staats- és Volksoper tánckarait. Vezetésével a külön költségvetéssel működő közös együttes nyereségessé vált, és a szakembert osztrák becsületkereszttel jutalmazták. Legutóbb ő is pályázott – Keveházi Gábor mellett – a budapesti balettigazgatói posztra, de Keveházi kapott öt évre megbízást.

Ezért sem mondható elegáns gesztusnak, hogy bár még hivatalosan nem történt meg biztosi kinevezése (de már irodát használ az Operaházban), első teendői között közölte Keveházival: leváltja. Erről és voltaképpeni feladatköréről, elképzeléseiről akartuk kérdezni tegnap, de ő a főigazgatóhoz utasított, és csak a későbbiekben ígért tájékoztatást.

Vass Lajos, akinek a most kezdődő szezon végéig, jövő nyárig tart megbízása, érdeklődésünkre megerősítette a Keveházival lezajlott párbeszédet, amely jelenlétében történt. Az MTI tegnapi közlése szerint Harangozó megbízatása akkor válik hivatalossá, ha Réthelyi Miklós miniszter, Szőcs Géza kulturális államtitkár ellenjegyzésével aláírja az erre vonatkozó dokumentumot. Vass Lajos kérdésünkre elmondta, hogy e pillanatban egyelőre ő gyakorolja Keveházi Gábor fölött a munkáltatói jogokat, az ügyet kivizsgálják. Megjegyezte, bízik abban, hogy a balettigazgató felmentési ügye tisztázódik, ha megérkezik Harangozó írásos kinevezése.

Korábbi bécsi sajtóhírek szerint Harangozót a bécsi opera távozó igazgatójával, Ioan Holenderrel együtt szemelték ki a budapesti dalszínház élére, Holender azonban cáfolta, hogy ilyen megbízást vállalna. Ugyanakkor a volt bécsi direktor jelenleg is tanácsadó a pesti Operaházban, amivel kapcsolatban Vass Lajos megjegyezte: elképzelhetőnek tartja, hogy bővülhet e megbízás tartalma. A Magyar Távirati Iroda információi szerint felvetődik a jeles idős szakember vizsgálóbizottsági tagsága is Harangozó oldalán.

Érdeklődésünkre Fischer Ádám, az Operaház megbízott főzeneigazgatója megjegyezte, nem tud és nem is akar beleszólni olyan ügyekbe, amelyekhez nem ért – ilyen a miniszteri biztos működése. Úgy gondolja, a művészeti kérdések változatlanul az ő hatáskörében maradnak. Fölvetésünkre, hogy egy racionalizálás esetleg kiterjedhetne az operaénekesek közalkalmazotti státuszának megvonására is, annyit mondott: ő maga megvált ettől a státusztól, de úgy látja, a művészek ragaszkodnak hozzá, és ennek fő oka a bizalmatlanság.

Gulyás Dénes operaénekes, a Fidesz kulturális ügyekben aktív parlamenti képviselője az MTI-nek sajnálkozását fejezte ki, hogy a nyári szabadságolások idején történt az operaházi biztos kijelölése, amikor konzultációra nem nyílt alkalom. Bár, tette hozzá, tudott a Harangozóval kapcsolatos tervekről.

Réthelyi Miklós miniszter nem írta alá Harangozó Gyula kinevezését, így Harangozó Gyula nem járhatott el miniszteri biztosként a Magyar Állami Operaházban (MÁO) – közölte Albert Dénes, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium munkatársa kedden a távirati irodával. A szaktárca egyelőre nem kívánta megerősíteni, hogy lesz-e, és ha igen, milyen hatállyal miniszteri biztos a Magyar Állami Operaházban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.