Tündérszéria

Akkor kezdtem el csípni Csingilinget, amikor kiderült a meséből, hogy pont olyan féltékeny a Pán Péter körül legyeskedő kiscsajokra, indián lányokra meg sellőkre, mint egy hús-vér nő. A duzzogós tündérke sem úszhatta meg, hogy valamivel cukibbra fazonírozzák.

Ráadásul pont olyan hisztis is. És hiú. Legalábbis a XX. század elején élt skót drámaszerző, Sir James Matthew Barrie eredeti történetében, a Pán Péterben. Itt a legfeljebb hüvelyknyi, szöszke tündérlány a kis testi hibás (hegyes fülű) repülő fiú, Pán Péter leghűségesebb társa. Szilárd alapokon nyugvó viszonyukat leginkább egy kihűlt házassághoz tudnám hasonlítani, azzal a könnyítéssel, hogy Csingiling nem tud beszélni.

Egy röpke évszázaddal később – miután a kalózverő Pán Péter meséjét a Disney-impérium több fordulóban feldolgozta – a duzzogós tündérke sem úszhatta meg, hogy valamivel cukibbra fazonírozzák. A karakterfinomítás pedig olyan jól sikerült, hogy a csöppnyi tündér saját, egész estés animációs filmjeinek sorozatában július végén megjelent a Csingiling és a nagy tündérmentés című harmadik rész is. Sikere megkérdőjelezhetetlen, alig akad már a világon hét év alatti lányka, aki ne lett volna legalább egyszer egy hétre halálosan szerelmes a Tündérrévben szolgálatot teljesítő valamelyik verébfiúba, ne irigyelte volna el Csingiling aranyló fürtjeit, bojtos papucskáját, valamint darázsderekát.

Szóval a csinos, édes, kedves, eszes, vicces és jószívű Csingilinggel azonosulni „bébikönnyű”, hogy a legfrissebb óvodai szleng e közkedvelt fordulatával éljek.

Mivel a figurája köré kanyarított mozifilmek első részének fájdalmas identitáskeresése után mindenki belenyugszik, hogy a tündérke sem vizet fakasztani, sem madárfiókát kikelteni, sem szelet fújni nem tud, viszont annál jobban barkácsol, a második epizódban a főhős elveszett kincs nyomába ered, de útközben arra is rájön, hogy micsoda értékes dolog a barátság.

A július vége óta vetített – ezen a hétvégén pedig többek között a debreceni Apolló moziban futó – harmadik rész további főszereplője egy Lizzy nevű kislány, akit mufurc lepkegyűjtő apukájával békít össze a kis Csing. Ráadásul akkora hévvel, hogy végül őt is meg kell menteni.

A DVD-verzióért a szülők forduljanak Jézuskához, mert a korongok természetesen november végétől lepik el a boltokat.

Top 5

1. A Tintaló Cirkuszban

ezúttal egy vándortársulat sátrába bújhatnak be a gyerekek. Báboznak a zseniális Tintaló Társulás tagjai – augusztus 28-án és 29-én a Klebelsberg Kultúrkúriában.

2. Az angyalföldi utcabálon

augusztus 29-én délelőtt 10-kor kezdődik a tánc: flamenco, salsa, hastánc, bolgár és görög táncház, tűzzsonglőrök!

3. A Kiskalász zenekar

a Hékás Békás nevű nyárbúcsúztató programsorozat részeként játszik világ- és népzenét augusztus 28-án délelőtt 11-től a III. kerületi Csobánka téren.

4. Kids Pool, vagyis angol nyelvű zenés-zsonglőrös játszóház

vár angolul tudókat és nem tudókat augusztus 28-án, délelőtt 11-től a Török fürdőben (II., Frankel Leó út 48.).

5. Nagyobb gyerekeknek ajánljuk

a kalandos éjszakai fürdőzést a debreceni Aquaticum mediterrán élményfürdőben augusztus 27-én este 9-től hajnal 1-ig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.