Szimpla történet dupla csavarral

Nem tudom, a felújított Hadik kávéházat hányszor lehet még megnyitni, de tény, hogy legutóbbi megnyitása óta zárva van. Tavaly ősszel történt ez a bizonyos ceremónia, röpke pár órára meghívott vendégei lehettünk az egyharmadában megújult, sebtében bebútorozott kávéháznak.

Láthattuk, hogy a régi Hadiknak csak egy része, Gárdonyi-szobor felőli vége lett újra kávéház, kétharmada akkor még betonnyers volt, s úgy értesültünk, hogy ott Szatyor bár néven étterem nyílik majd. Azóta azonban a kávéházi rész is zárva van, s ez a bizonyos Szatyor bár sem nyitott meg. Viszont az ablakon át lehet látni, hogy mi történt odabent, és nem egészen értjük az egészet. Miközben városszerte régi, nagy kávéházak, a Centrál, a New York, a Szabadság igényes megújulását látjuk, addig Karinthy egykori kávéházánál, a Hadiknál kevés biztató történik. Valami félig kész és olcsónak látszó díszlet van odabent. Ha így marad, bizonyára kapni fog még néhány keresetlen, kritikus szót. De nem most. Majd ha tényleg megnyílt.

A kerület háromszázmillióért vásárolta vissza a nagy múltú, de múltbéli díszeiből már semmit sem őrző helyiséget. Mint emlékezhetünk, cipőbolt volt itt még néhány éve. A kiválasztott új bérlő, a Hadik-Nádor Kft. pedig, amely háromszor nyolc évre kapta meg a helyet, állítólag 205 millió forintot fektetett bele eddig. Az ő elképzeléseik szerint valósult meg a belső tér kettéosztása is, mondván, hogy csak kávéházból nem lehetne ma már kitermelni a befektetett pénzt.

De miért nem nyitott ki az őszi ceremónia után a kávéház? Molnár Tibor, a kerületi tulajdonban lévő Hadik Kft. igazgatója ezt azzal magyarázza, hogy csak lassan sikerült megszerezni az engedélyeket a kijelölt hatóságtól, a XII. kerülettől. Először is azért, mert a kiviteli tervekben nem az utcasarok felőli bejárat volt feltüntetve, hiszen Karinthy idejében sem innen volt a bejárás, hanem a tér irányából: így rajzolták meg a felújítási tervekben, sőt meg is épült, csakhogy kellett volna még hozzá egy kisebb lépcső a tér felől. Ám ezzel megvárták volna a tér felújítását, s addig a sarokról jártak volna be. Ehhez a sarki ajtóhoz azonban, mivel a tervektől eltért, meg kellett kérni a fennmaradási engedélyt. Amikor az meglett, újra megkérték a használatbavételi engedélyt, amely végül is a nyáron érkezett meg, és a fellebbezési határidő lejárta után, a napokban lépett érvénybe. A működési engedélyt múlt pénteken szintén kiadta az engedélyező hatóságként kijelölt IX. kerület. Így tehát az igazgató szerint az árufeltöltés után, valamikor augusztus végén vagy szeptember elején megnyílhat a kávéház és a bár. Közben folyik a „Gárdonyi tér” felújítása is, meg fog épülni a lépcső az új bejárathoz.

Mindezeket nem hátráltatja, hogy a Hadikkal kapcsolatban ügyészi vizsgálódás is folyik. De ez már a politikai játszmák része. Feljelentés nyomán tizenhatmillió forintot keresnek a nyomozók. Molnár Tibor szerint az oktalanul keresett összeg abból adódik, hogy az önkormányzat 2009-ben 36 millió forinttal támogatta a Hadik-ház felújítását, ám ezt a környező házak felújításaihoz képest a bírálók túlzottnak tartják: éppen 16 millióval többnek a kelleténél. Csak hát a Hadik-háznak három homlokzata van, ezért került többe a felújítása, mondja az igazgató.

Egyharmad Hadik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.