Laci és Napóleon

A mostani társadalom utolsó reménye a közös művészeti élmény.

Picasso a spanyol aranykor szöszi uralkodócsemetéjével, a kis infánsnővel töltötte hetvenhatodik születésnapját: 1957 októberében már hónapok óta ontotta az egykori udvari festő, Diego Velàzquez Las Meninas néven elhíresült festményének újabb és újabb, kubista interpretációit. A leghűségesebbnek bizonyult csodáló, a katalán zseni 58 verziója mellett többek között Goya és Dalí értelmezései is szerepelnek a királylány posztumusz portfóliójában, nemrég pedig a lengyel származású brit fotóművész, Terri Potoczna felvételével gyarapodott a kollekció.

Főszerepben: Laurával.

A budapesti roma kislány Potoczna felhívására jelentkezett, amelyben a tizedik éve Budapesten élő fotós roma modelleket keresett festmények főhőseinek. Gondolatainkban erősen begyökerezett arcokat élesztett újra, roma tekintetekből. Hőseit az eredetihez megszólalásig hasonló kosztümökbe (Andi Sieto színházi jelmeztervező remekműveibe) öltöztette, hogy a néző levetkőzhesse előítéleteit. Így öltözött Laura apró infánsnőnek, Fanni lila ruhás Szinyei-feleségnek, Ibolya büszkén viseli Vermeer „lányának” gyöngy fülbevalóját, Laci pedig Napóleonnal a sorsközösséget. „Magányos, megfontolt ember lehetett, akár csak én”, magyarázta választását Terrinek a tomori szobafestő, Laci, amikor francia császárnak vágyakozott. „Végre nemcsak a mezítlábas, drótszamáron, szakadt szoknyában, nadrágban tekerő, maszatos kisgyerekek csendéletszerű képét tárod a nyilvánosság elé” – mosolygott Abigél, miközben a díszletkagylóból Botticelli Vénuszaként újjászületett.

„Ha megszüntetjük a mi és ők fogalmát, könnyebben megfakulnak az előítéletek”, ad a szerző egymondatos útikalauzt képeihez, amelyek a Szabadság tér köztéri romakiállításán, az Aromán láthatók. A Színek, képek és arcok a romák világából alcímmel – a Magyarországi Roma Galéria Egyesület és a Törökfürdő Alapítvány szervezésében – megrendezett kéthetes tárlaton a fotó-festményeken kívül további nyolcvan kortárs, roma, magyar, nemzetközi, profi és amatőr fotográfia és festményreprodukció mesél összetartozás és elkülönülés érzéséről. A kultúrában feloldható távolságtartásról. A másságban is ott rejlő egyenlőségről, amelyet nehezen lehetne szikárabban leírni, mint ahogy azt a néhány órára Vénusszá varázsolt ügyvédgyakornok Abigél tette: „Talán a mostani társadalom utolsó reménye a közös művészeti élmény annak érdekében, hogy tudatosuljon az emberek közti egyenlőség, ami egyébként a természetben ősidők óta tagadhatatlanul létezik.”

Infó: Aroma Színek, képek és arcok a romák világából, roma köztéri kiállítás a budapesti szabadság téren. Megnyitó: augusztus 19-én délután 5-től este 7-ig. Nyitva: szeptember 2-ig.

Top 5

1. Sajdik és barátai

kiállítás a kArton Galériában (Budapest V., Alkotmány u. 18.) augusztus 23.–szeptember 8.

2. Fél évszázad legszebb virágcsendéletei

Csók, Czóbel, Koszta, Márffy, Nagy István, Rippl-Rónai, Vaszary a székesfehárvári Városi Képtárban november 20-ig.

3. Marslakók

kiállítás a Videospace Galériában (Budapest IX., Ráday utca 56.) augusztus 30-ig.

4. Lány a hallal

a lengyel Basia Banda kiállítása a Platán Galériában (Budapest VI., Andrássy út 32.) szeptember 17-ig.

5. Céhládák

a Szent István Király Múzeum néprajzi gyűjteményéből a székesfehérvári Fekete Sas Patikamúzeumban szeptember 26-ig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.