Keresdaz Igazságot!

Arisztophanész vígjátéka a keretet adja: megtalálható-e az Igazság, és vajon milyen is ő?

Az istenek elköltöztek. Még e-mail címet sem hagytak hátra, csak Hermészt, aki foglyul ejtette az Igazság istennőjét. A vállalkozó kedvű szereplők őt keresik a vállalkozó kedvű rendező és dramaturgja által létrehozott, Arisztophanész vígjátéka nyomán készült előadásban. A Bárka Színház új bemutatójában a cselekmény vázát a Béke című darab adja, ám a szövege teljesen új lesz Kokan Mladenović rendező és Gyarmati Kata dramaturg adaptációjában. A Bárka társulata a szerb rendező csapatával társul, és a szeptemberi kőszínházi premier előtt már augusztusban eljátsszák a Nemzeti Múzeum kertjében.

Nemcsak a szöveg, hanem a cím is új, mert amíg Arisztophanész főhőse, Trügaiosz (Trigeusz) a Békét keresi, addig az adaptáció hősei az Igazságot. Melyik aktuálisabb? Nehéz lenne választani. Egy biztos: Arisztophanész mindig korának legfontosabb aktuálpolitika kérdéseiről írt, így például a Békét csupán pár héttel az Athén és Spárta között létrejött békekötés előtt mutatták be.

Az ókori szerző, aki maga is érzékenyen reagált az őt körülvevő világra, szinte felkínálja magát a jelenkor átdolgozásaihoz, hiszen az adott korban aktuális darabot ma is azzá kell tenni. Így gondolták az alkotók is: a dramaturg Gyarmati Katától megtudtuk, hogy Arisztophanésztől mindössze az alaptörténetet kölcsönözték. Az Igazság keresésének témája egyébként is korokon átívelő, mindig aktuális téma.

A háromfelvonásos, ám egy részben, égi és földi helyszíneken játszott darab nemcsak címében, hanem látványvilágában is szimbólumokat használ, így lesz a főhős eredeti szállítóeszközéből, a ganajtúró bogárból egy másféle „bogár”, vagyis sötétzöld, Volkswagen típusú autó. Feltűnik majd a darabban néhány új szereplő is, a színészek közül pedig páran több figura bőrébe is belebújnak.

Arisztophanész vígjátéka a keretet adja tehát az újragondoláshoz: megtalálható-e az Igazság, és vajon milyen is ő? A titkot kutatják a komédia szereplői: Szorcsik Kriszta, Réti Adrienn, Varga Anikó, Varjú Olga, Kálid Artúr, Ilyés Róbert, Gados Béla, Dévai Balázs, Kardos Róbert, Pásztor Tibor és Nagypál Gábor. A Bárka-bemutató időpontja pedig szeptember 17-e lesz.

Infó:

Kokan Mladenović – Gyarmati Kata: Igazság

Komédia Arisztophanész nyomán A Bárka Színház produkciója e lőbemutató a Palotanegyed Fesztiválon augusztus 27-én, 28-án és 29-én este fél kilenckor a nemzeti múzeum kertjében.

Top 5

1. Christian Morgenstern: Bitódalok

A Budapesti Bábszínház vendégjátéka a Pécsi nemzeti Színházban augusztus 23-án este fél 8-kor.

2. Sweet Charity

musicalbemutató a magyar Színházban, aug. 25-én este 7-kor.

3. János vitéz

A szombathelyi mesebolt Bábszínház előadása a pécsi Bóbita Bábszínházban augusztus 26-án délután fél 5-kor.

4. Pierre de Marivaux: A szerelem diadala

A budapesti Katona József Színház előadása a nyíregyházi Vidor Fesztiválon augusztus 28-án este 7-kor.

5. Dan Gordon: Esőember

a Belvárosi Színházban augusztus 28-án este 8-kor, 29-én 5-kor és 8-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.