Bevezetés a kortársba

Még jobb, ha a gyerekeket is idejében beavatjuk az alkotás folyamatába.

Király = kortárs. Élőben még nem hallottam, de olvastam róla: állítólag a király már megy ki a divatból, és néhol a kortárs járja helyette. Éppen mostanában áll be az isteni, szuper, baró, klassz, klafa-féle szinonimasorba, amikor a megfelelő művészeti szféra támogatását az állam megpróbálja csökkenteni? Szép is volna, ha a kortárs alkotásokról elsősorban az jutna mindenkinek eszébe, hogy jó, érdekes, elgondolkodtató, izgalmas, élvezetes, kihagyhatatlan...

S ha már az iskolai oktatás nem érzi eléggé, hogy a múlt értékeinek alapos bemutatásának leginkább a ma művészetének megértését kell szolgálnia, s kevés figyelmet fordít a legújabb fejleményeknek, akkor a művészeknek maguknak kell elvégezniük beavatási szertartást.

Nemrégiben a Katona József Színház színészei és a Tünet együttes táncosai Gyász Kamra címen tartottak ilyen bevezetést, hogyan lehet a műfajok keverésével, élményszerűen és a nézők bevonásával – interaktívan! – közös műalkotást helyben létrehozni.

Jó kis játék volt, de felnőtteknek szólt. Rájuk is ráfér egy kis útmutató, de még jobb, ha a gyerekeket is idejében bevesszük az alkotás folyamatába. Szabó Réka táncos-koreográfus erre talált ki valamit: „Ha még nem tudsz olvasni, de már tudsz helyet változtatni. Ha még nem tudod, mi az a kortárs, de sejted már, mi az a tánc. Ha nyitott vagy a világra, és élmény számodra a saját tested” – kezdődik a felhívása, amellyel az általa vezetett Tünet együttes programjára invitálja a résztvevőket.

Az együttes előadásai általában tele vannak improvizatív elemekkel, a dramaturgia rugalmas, sokszor az események sorrendje is változik, ráadásul az adott közönség hozzájárulása sem számítható ki előre. Ezúttal azonban csak az biztos, hogy lesz zene és lesz tánc is. S remélhetőleg lesznek kisebb-nagyobb gyerekek meg a szüleik, akik nyitottak az együttműködésre.

– Még saját magam sem tudompontosan, mi lesz ott – mondja Szabó Réka. – Mindenesetre a mozgásélménybe bekapcsolódhat mindenki, aki már legalább csúszni-mászni tud. Megérezhet, megérthet valamit abból, mire jó a kortárs tánc.

Infó: Bébi Kontakt A Tünet Együttes zenés-táncos interaktív előadása, foglalkozása gyerekeknek és szülőknek. Szereplők: az együttes tagjai és mindazok, akik csatlakoznak. Park Action 2010 a Millenáris parkjában augusztus 25-én délután 6-kor.

Top 5

1. Jadviga nótája

A Fonó Zenekar és Závada Pál a Palotanegyed Fesztiválon a budapesti Mikszáth Kálmán téren augusztus 28-án délután 6-kor.

2. Zuboly együttes

a Vidor Fesztiválon a nyíregyházi Kossuth téren augusztus 28-án este 7-kor.

3. Bár Micvó – Örömünnep

A Judrom Klezmer Gipsy Band a Zsidó Nyári Fesztiválon a Dohány utcai zsinagógában augusztus 29-én este 7-kor.

4. Jazzstandardek másképp

Bódás Zsuzsanna zongorázik a Kultúrfürdőben (Budapest II., Frankel Leó út 48.) augusztus 29-én este fél 8-kor.

5. Joana Amendoeira fadokoncertje

a budapesti Millenáris Teátrumban augusztus 29-én este 8-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.