Akit utolért az öttusa

Véletlenül lett belőle sportoló, de nem véletlen, hogy „rászokott” az irodalomra. Elolvasta olimpiai bajnok társa, Móna István könyvét, és elhatározta, megírja az övét.

Nemzeti ünnep, Árpád Gimnázium. Török Ferenc nem fért a bőrébe, lógni akart a suliból. Neki is lódult, kapuk bezárva, nem maradt más, mint átugrani a tornaterem kerítésén. Peches szerencséjére Iglói Mihály, a Honvéd SE legendásan kemény edzője (Iharos, Rózsavölgyi, Tábori és a máig egyetlen amerikai 5000-es olimpiai bajnok, Bob Schul trénere – A szerk. ) szemtanúja volt szökésének, és megpróbálta feltartóztatni. A kisdiák egészen Aquincumig iszkolt megrakott iskolatáskájával, nyomában a tanárával. Végül elfogyott az ereje. Iglói csak anynyit mondott: fiam, te jól futsz. Így indult Török Ferenc először atléta-, majd öttusa-pályafutása a Honvédban. S meg sem állt az olimpiai aranyig.

Kedvenc sportja mégis a foci.

A bőrt azonban nem sokáig rúghatta, családcentrikus édesanyja nem nézte jó szemmel, hogy a kölyökmeccsek időpontja beleesett a vasárnapi tyúkhúsleves táljába. Jó pedagógushoz híven korán rászoktatta az olvasásra, jó irodalmi műveket adott a kezébe. Volt már akkor is Micimackó, ám inkább az indiánkönyvek ragadták magukkal. Falta J. F. Cooper és May Károly műveit. Nagy kedvence lett Winnetou, akinek kalandjait unokatestvérével rendszeresen el is játszották. A gimnáziumban pad alatt pörögtek a ponyvák lapjai. – Nagyon szerettem a Rejtő Jenő-könyveket. A kor Harry Potterjét – mosolyog. A kötelezők ellen sem ágált. Jókait kedvelte, Mikszáthot kevésbé.

Egy szökelléssel a játszótérről a kis felnőttek világába került. Edzések, később a jogi pálya, amelyre apja unszolására szánta rá magát. Nem elég a sport, tanulni is kell. A HÉV-en két erőmunka között bújta a jogszabályok vaskos köteteit.

Szövetségi kapitány lett, párhuzamosan megkezdte ügyvédi pályafutását is. Praktizál is a mai napig. Mindenre emlékszik, csak úgy röpködnek a napra pontos dátumok.

A nemrég elhunyt Móna István olimpiai bajnok – Balczó András, Móna és Török öttusacsapatként négy világbajnoki elsőséget, majd Mexikóvárosban olimpiai aranyérmet szerzett – novemberben fejezte be könyvét, amelyben összefoglalta élményeit. – Másfél nap alatt elolvastam több száz oldalt. Az én életemről is szólt, furcsa volt látni az ő szemszögéből. Volt, amire nem, volt, amire másképpen emlékeztem. Marha érdekes dolog volt – ezen felbuzdulva tavasszal el is kezdte papírra vetni saját élményeit is.

Az olimpiákra kanyarodva Mexikóváros is szóba kerül: – Nem akarták ott rendezni, féltek, hogy nem lehet magaslaton jó teljesítményt nyújtani. Rendeztek egy „próba” öttusavi lágbajnokságot. Három hétig tejbenvajban fürösztötték őket azték födön. Mire az olimpiai bizottság tagjai megérkeztek a tárgyalásra, a világbajnokság résztvevői kisimult vonásokkal bólogattak: lehet itt olimpiát rendezni!

1964-ben Tokióban nyert aranyat egyéniben. Az olimpia előtt minden nemzetközi versenyen tarolt. Félt is, hogy a nagy számok törvénye alapján pont az olimpiára szakad meg a veretlenség. – A futópálya utolsó 200 méterénél az olimpiai láng mellett vezetett el az út. Szél volt, és rám fújta egy kicsit a lángját. Ma is érzem, ahogy megpörzsöl.

A nagy számok törvénye néha nem érvényesül. Török Ferenc neve ezért mindig ott lesz a magyar olimpiai bajnokok díszes tablóján.

Polcfigyelő

Nyáron az uborkaszezonban néha jut idő regényekre, lekerül egy-egy Agatha Christie, Dan Brown vagy Margaret Mitchell regénye, az e lfújta a szél a polcról. Legutóbb egy Coelho került a kezébe. mégis mostanság „párperceseket” olvasna. többre nincs ideje. Az asztalon fekszik jó barátja, Vámos Miklós: kedves kollégák című dupla kötete.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.