A sommelier

Hogy ki a sommelier? Híd két világ között. A borokról többet tud, mint egy borász, az ételekről legalább annyit, mint egy kiváló séf, az étterembe betérő vendégről pedig nagyjából mindent.

Gondolatolvasó, szókincse írókéval vetekszik, mozdulatai elegánsak, ízlése csalhatatlan. Tudásával nem kérkedik, visszafogott és udvarias, tartózkodó, de sosem hűvös, megbízhatóan kóstol, megfontoltan ajánl, és könnyed mosollyal nyugtázza, ha a vendég mégis mást választ, de a következő fogásnál újra próbálkozik. A sommelier luxuscikk, alkalmazását kevés étterem engedheti meg magának. Szerencsére azért van belőlük néhány kis hazánkban is, de hogy ki a legjobb, ma még senki sem tudja.

Hamarosan kiderül: augusztus 26–27-én Sopronban rendezik a hazai sommelier-bajnokságot. Ez a verseny a profiknak szól, de az amatőr borimádók számára is szabad a pálya.

Mai három borunk akár egy sommelier-bajnokság három tétele is lehetne. A somlói Tornai Pincészet 2007-es juhfarkválogatása olajosan sűrű ital, illatában a birsalmás és citrusos jegyek mellett finom fanyarság, ám ízében leginkább az ásványosság dominál.

A szekszárdi Fritz Pincészet 2007-es bikavér bora olyan üdén gyümölcsös, mintha még fiatal volna. Teste karcsú, de feszes, jólesik iszogatni.

A versenyen bizonyára lesz majd egy helyi, soproni tétel is. Mi ezúttal a Vincellér-ház 2005-ös késői zenitjét választottuk. Az aranyló bor egzotikus gyümölcsök és aszalt sárgabarack aromájával varázsolja el kóstolóját. Bársonyos, édes ital, késő nyáresték fűszere.

47. Tornai Pincészet Tornai Top Selection Grófi Juhfark 2007

50. Fritz Pincészet Szekszárdi Bikavér 2007

83. Vincellér-ház Soproni Zenit késői szüret, 2005

Szubjektív válogatás a Népszabadság Top 100 magyar bor 2009 listája alapján. A számok a helyezést mutatják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.