Bogyó és Babóca mozisztárok!

Talán kevesen tudják Bartos Erika meseíró és -rajzoló olvasói közül, hogy a szerző a Bogyó és Babóca sorozat katicalányát elsőszülöttjéről, Annáról, a kis csigát pedig Peti fiáról mintázta. Mostantól nemcsak a könyvekben, hanem a filmvásznon is találkozhatni velük!

Ha hat-nyolc éve valaki azt mondja Bartos Erika építésznek, hogy saját csemetéinek írt meséit hamarosan több százezer példányban adják el az ország legnagyobb könyváruházai, és a történeteket multiplexek vetítik, valószínűleg gyanakodni kezd, hogy összekeverték valakivel. Pedig Anna, Peti és Gergő anyukája ma már valóban az egyik legkeresettebb hazai gyerekkönyvszerző – többek szerint azért, mert sorozatait egyforma kedvvel böngészi az egyéves totyogó és az értelmét már javában bontogató középsős óvodás. Csak éppen más-más köti le őket a mesékben.

Most Bartos egyik sikersorozatából, a Bogyó és Babócából 13 epizódos mozifilmet készített a Kedd Animációs filmstúdióban dolgozó (korábban Oscar-díjra is jelölt) M. Tóth Géza, Antonin Krizsaniccsal közösen. A hagyományos rajzi animációs és 2D technikával készült filmben a főszereplő katica–csiga pároson kívül fölbukkan a rettenetesnek hitt (később kimondottan barátságosnak bizonyuló) barlangi pók, a beteg százlábú, az elszabadult papírsárkány és Dongó néni oldalán a kisállatóvoda dadusa, Pettyes Futrinka néni is. De lesz szó a Bogyó születésnapjára eszkábált csúszdás szivárványról, boszorkányokról meg arról is, miért nem érdemes összeveszni egy cseresznyén.

A 26 részesre tervezett mese első 13 epizódjának zenéjét és a főcímdalt – ahogy ezt a vérbeli Bartos Erika-figyelők a honlapböngészgetés során már megszokhatták – az Alma együttes adja, a történeteket azonban a moziban nem magától a meseírótól hallhatják a gyerekek, hanem Pogány Judittól. Akik pedig lemaradnának a nyári vetítésekről, csöppet se búsuljanak: az alkotók ígérete szerint Bogyó és Babóca karácsonyra eljut a tévéképernyőkre és a DVD-polcokra is. Azon a híren már kevésbé örvendezünk, hogy a filmet forgalmazó stúdió a mozipremierrel egy időben „shopot” nyitott katicás-csigás gyerekpólókból és sortokból. Bár a ruhácskák pont olyan tündériek, mint maguk a mesehősök, kellemetlen belegondolni, hogy a biznisz már Bogárfalvát sem kíméli. Ha akarjuk, ha nem, gatya lesz Bogyóból.

Top5

1. Malommese

Ciróka Bábszínház az esztergomi Széchenyi téren augusztus 19-én, délután 3-kor.

2. Maszkkészítő családi délután

a debreceni Déri Múzeum ban augusztus 21-én, délután 1-től.

3. Gördeszkaverseny

Egerben, augusztus 20-án és 21-én reggel 9-től

4. Makettverseny és -kiállítás

a zalaegerszegi apáczai központban augusztus 21-én és 22-én.

5. Alma együttes

a Sárvári Gyógyfürdő és kempingben augusztus 22-én, délután 3-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.