Beregszászi körutazás

A színházak többsége a kánikula beköszöntével becsukja kapuit. Az egyik legizgalmasabb határon túli magyar műhelyben, a beregszászi társulatnál azonban nincs megállás: ők a nyarat is munkával töltik.

Néhány éve a csapat egyik színésze egy interjúban elmondta: esetükben nincs értelme ősztől nyár elejéig tartó évadról beszélni. Gyakran előfordul, hogy nyáron többet dolgoznak, mint év közben: Gyulától Zsámbékig, Kisvárdától Pécsig rendszeres vendégei a kisebb-nagyobb színházi találkozóknak, és akkor a külföldi fellépésekről még nem szóltunk.

A társulat 1993-ban Vidnyánszky Attila vezetésével jött létre, aki 2007 óta a debreceni színház igazgatói székében ülve is féltő gonddal alakítja eredeti csapata sorsát. A beregszásziak több mint negyven díjat söpörtek be határon innen és túl, és szolid rajongótáboruk követi őket bármerre járjanak. Tudnak miből válogatni: repertoárjukon jelenleg csaknem húsz produkció szerepel.

Az újabb szériából való a márciusban Debrecenben, áprilisban Beregszászon bemutatott Csongor és Tünde, amelyet legközelebb augusztus 17-én a diósgyőri várban adnak elő. (A tervezett Ahogy tetszik-előadást betegség miatt cserélték erre.) A Vörösmarty-darabot tervező-rendező Szász Zsolt „beavató színházat” képzelt el: XIX. századi klasszikussal megszerettetni a műfajt a kezdő színházlátogatókkal. Különleges jelmezekkel, maszkokkal és álarcokkal operál az előadás, a színészek civil valójukban is magyarázzák, amit kell.

A színház a hetedik éve játszott Tóték-előadását augusztus 20-án és másnap az Újszegedi Szabadtéri Színpadon lehet megnézni. Jókat derül majd a közönség a mátraszentannai idillt különc mániáival romba döntő Őrnagy akcióin, de a rendező Vidnyánszky gondoskodik róla, hogy a mulatságnak legyen tétje. Az Örkény Istvánnál háttérként szolgáló világháború szinte főszereplővé lép elő: hadijelentések és katonadalok sora idézi meg a kort, amely kitermelte az ideggyenge, maga körül mindent és mindenkit letaroló tisztet, meg a hatalom képviselőjének őrült kívánságait leső kisembereket. De a kiút itt is a margóvágón át vezet…

Infó: Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház előadásai Csongor és Tünde a Diósgyőri Várban augusztus 17-én este fél 9-kor. Tóték az újszegedi színpadon augusztus 20–21-én este 9-kor.

Top 5

1. A trubadúr

Augusztus 17-én az Operaházban Verdi klasszikusa Fokanov Anatolijjal és Sümegi Eszterrel.

2. Tévedések vígjátéka

A korai Shakespeare-komédiát a Neptun Brigád adja elő: augusztus 17–19. között z sámbékon.

3. Cselédek

Három férfi, egy eset: Genet darabját Radu Dinulescu rendezi Zsámbékon. augusztus 18–21. között mindennap.

4. Naplegenda

a Magyar Állami Népi Együttes előadása augusztus 21-én a Margit-szigeten.

5. Színházkomédia

a Budapesti Kamaraszínház Esztergomban vendégszerepel augusztus 21-én. rendező: Márton András.

Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház
Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.