A kedvetlen Mozart

Azt sem lehet a kész mű alapján megsejteni, hogy lustaságból készült. Azt sem lehet a kész mű alapján megsejteni, hogy lustaságból készült.

Az ember kénytelen óvatos lenni a nyári ajánlatokkal, de lehet, hogy egyébként sem eget verő igényességünket egy kicsit érdemes a hőségben lejjebb szállítani. A koncerttermek zárva vannak, a szabad tér soha nem olyan, mint az igazi, a szimfonikus zenekar fölé nem borul akusztikus burok, csicseregnek a madarak, fújja a szél a fák lombjait. Hm. Talán mégis ez az aranykor. Talán ezek a művek újkorukban is így, ilyen körülmények között, ennyi próbával hangzottak el, csak az akkori közönség még meg tudta különböztetni a lényegeset az esetlegestől, tudta, mi az, ami maga a mű, és mi az, amit az előadás hozzátesz és elvesz. Óvatosan tehát azzal a nagy kifinomultsággal.

Amit a Vármegye szép udvarának terebélyes fája alatt fognak játszani, amúgy is különleges darab. Elég pontosan tudjuk a keletkezésének történetét: Mozart Franciaországban turnézott, próbált elszabadulni a provinciálisnak érzett Salzburgtól, pénzt keresni, önállósodni. Nem túl nagy sikerrel. A lelkes arisztokraták aranyórákkal és szelencékkel jutalmazták művészetét, de sem tartós állást, sem megbízható jövedelmet nem ajánlottak. És ekkor jött egy bizonyos de Guines gróf, aki nagyszerűen fuvolázott. Mi több, lánya is volt, aki meg hárfázott. A gróf úr észrevette, hogy kora legnagyobb zeneszerzőjével van dolga, ezért rendelt tőle zeneműveket. Azt persze nem tudta, hogy Mozart a fuvolát saját szavai szerint „elviselhetetlennek” tartja, a grófkisasszonyt pedig lustának és hülyének. De ha nem írta volna mindezt meg levélben, mi sem tudnánk, hiszen az elkészült versenymű kifejezetten bensőséges, elegáns, szerenádhangulatú, nyáresti szépség, különleges lassú tétellel, vidám kerettel. Azt sem lehet a kész mű alapján megsejteni, hogy lustaságból készült, Mozartnak nem volt kedve külön versenyműveket írni ugyanis, inkább öszszevonta a két feladatot. Aztán ez lett belőle, mert a zsenik már csak ilyenek: mérgükben és unalmukban is zsenik.

Infó: Mozart: Fuvola-hárfaverseny Claudio Marinone (fuvola), Iván Petra (hárfa). A Pest Megye Szimfonikus Zenekarát Noseda Tibor vezényli a Pesti Vármegyeház díszudvarán augusztus 19-én este fél 8-kor.

Top 5

1.  Virágh András Gábor (orgona), koloss krisztina (cselló)

a budapesti Szent Istvánbazilikában délután 5-kor.

2. Szolnoki Szimfonikus Zenekar

Mága Zoltán (hegedű) a martfűi Termalhotelban augusztus 17-én este 9-kor.

3. Párizs fényeitől a Buanos Aires-i kávézókig

Győri Noémi (fuvola), Csillagh Katalin (zongora) a tolcsvai Oremus szalonban (Zempléni Fesztivál) augusztus 18-án délután 4-kor.

4. Jan Mroczek

orgonál a tihanyi Bencés Apátságban augusztus 19-én este fél 8-kor.

5. Szent Efrém Férfikar

az esztergomi Szent Péter és Pál-templomban (Esztergomi Liszt Hét) augusztus 22-én este 8-kor.

Pest megye Szimfonikus Zenekar
Pest megye Szimfonikus Zenekar
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.