Aki nem bulizni jár a Szigetre

Járnak vajon Szigetre a szigetesek, akik a jegyet nézik a hídon, a büfében tartják a frontot, hangosítanak, világosítanak, és a színfalak mögött mozgásban tartják az egész cirkuszt? Egyáltalán: kik dolgoznak itt? Mit csinálnak az év többi részében? Pándi Bori olyanokkal foglalkozik, akik maguk se szórakozni járnak a Szigetre.

- Mióta dolgozol a Szigeten és mi a feladatod?

-2003-ban kezdtem, ez a hetedik évem. Egy barátnőm révén kerültem a Sziget-irodába nyári munkára. Először csak a Szigetet csináltam, aztán bejött a VOLT Fesztivál, most pedig már a Balaton Sound is. Most a „belső passz” részlegnek vagyok a vezetője. Mi adjuk ki a szigeten dolgozók, vendéglátósok, fellépők, zenekarok és kísérőik belépőit. Igyekszünk már a fesztiválok kezdete előtt eljuttatni a több ezer jegyet, mert a helyszínen ez jóval nehézkesebb.

- Az elmúlt hét év alatt mennyit változott a logisztika és a technika?

- Egy erős nagyságrenddel hatékonyabbak lettünk. Számítógépes adatbázissal dolgozunk, amiben viszszamenőleg is megvannak a partnerek adatai, így évről évre teljesebb és könnyebb vele dolgozni. Kockás füzettel ezt már nem lehetne nyomon követni.

- A Sziget ilyenkor csak munkahely neked, vagy azért marad időd és kedved megnézni valamilyen programot?

- A rendezvény előtti hetekben biciklivel jövök ki dolgozni reggelente, de a fesztivál hetére én kiköltözöm, ilyenkor nem is megyek haza. A beosztottaimnak van beosztása, én egész nap dolgozom, ha bármi kérdés felmerül, valakit azonnal akreditálni kell, akkor itt kell lennem. Persze mi is bulizunk, amikor van rá alkalom. Aki úgy dönt, hogy hajlandó sokat és keményen dolgozni nyáron, amikor a legtöbben lazára veszik, az nyilván azért teszi, mert szereti, ha egy nyüzsgő fesztivál veszi körül. Kilépsz a munkahelyedről, letelt a műszak és buli van: lehet szórakozni, mennek a koncertek. A kollégák ráadásul figyelnek egymásra, hogy mindenki elmehessen megnézni vagy meghallgatni a kedvencét, addig a többiek tartják a frontot. Az nagy szenvedés lenne, ha a kedvenc zenekarom pár száz méterre tőlem játszik, én pedig húzom az igát. Ez megoldható, figyelünk egymásra.

Olyan szigetest kerestünk, akivel végképp nem találkozik a közönség, pedig rengeteg szál fut össze a kezében. Pándi Boritól kapnak zöld utat a belépésre azok, akiknek a szórakozásnál is jobb dolga van a Szigeten.
Olyan szigetest kerestünk, akivel végképp nem találkozik a közönség, pedig rengeteg szál fut össze a kezében. Pándi Boritól kapnak zöld utat a belépésre azok, akiknek a szórakozásnál is jobb dolga van a Szigeten.

- Számodra az idén mi lesz kihagyhatatlan?

- A Faithless mindenképpen. Már kérszer voltak itt, kint voltam mindig, amúgy is szeretem a zenéjüket, és elképesztően jók koncerten. Úgyhogy az idén is ott a helyem. A színház- és táncsátrat imádom, mert egyébként ennyi jó előadásra év közben nem jutok el. Éjszaka, a koncertek után pedig kidőlésig lehet bulizni. Így, hogy nem kell minden este hazamennem, még aludni is marad időm.

- Hogy van ilyenkor – gondolom nem kell sátorban aludnotok és a konténerben zuhanyozni?

- Bent az irodaépületben van erre kialakított hely ágyakkal és zuhanyzóval. Mivel éjjel-nappal dolgozunk, két emberre elég egy ágyat számolni, valaki mindig talpon van úgyis, és ez nem az az alkalom, amikor a fél napot átszunyókáljuk. Nomádak a körülmények, de nagyon lehet élvezni. Egyébként sokat változott maga a Sziget is, komfortosabb, jobban szervezett, mint kezdetben volt. Én például 1997-ben még nem vállaltam be itt egy egész hetes sátorozást, ma viszont gondolkodás nélkül megtenném – ha újra tizenhét éves lennék. Tíz év alatt sok minden változott, nem annyira vad, de kevésbé családias is a Sziget.

- A Sziget, a VOLT és a Sound idénymunka – melyik a kedvenced, és mit csinálsz az év maradék kilenc hónapjában?

- Iskolai pszichológus vagyok. Ilyenkor nyáron tanítási szünet van, ezért tudom bevállalni minden évben a Szigeten a munkát. A két dolog egészen más, bár nyilván van bennük közös is: emberekkel bánni, váratlan helyzeteket megoldani. Dolgozni legjobban a Szigeten szeretek, fesztiválként viszont a VOLT a kedvencem, mert kicsi, barátságos, szeretetteljes, jobban átlátható: mint a Sziget volt az indulásakor. A Balaton Sound még új, keresi a helyét és az arculatát.

- Nyilván olyanok dolgoznak inkább a Szigeten, akiknek van ennyi munkával tölthető szabadideje nyáron.

- Így igaz: sok az egyetemista, a pedagógus, a szociális munkás, akik nyáron szabadok, és bevállalják ezt a pörgős munkát. Viszont olyan is van, aki kifejezetten azért megy szabadságra, hogy itt dolgozhasson egy hétig. Nyilván a pénz sem mellékes, de ez az egész több mint munka, egy nagy szerelem. Velem együtt biztosan mindenki eljutott már oda, hogy „na ez volt az utolsó, jövőre tuti nem jövök”, de aztán mégis alig várja, hogy megint augusztus legyen. Egyhetes, fia talos, bulis nyaralás, sok munkával – nekünk ez a Sziget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.