Elröpülhet Foster léghajója

Hogy mekkora botrány kerekedett a belvárosi „léghajóház” tervei körül, azt mi sem mutatja jobban, mint hogy a Magyar Építész Kamara visszahívta a Központi Tervtanácsba delegált három tagját, Balogh Balázst, Fazakas Györgyöt és Finta Józsefet. A döntés oka nem más, mint hogy a június végi tervtanácsi ülésen ők is megszavazták, hogy a pesti belváros szívében, a Bécsi utca teljes páros oldalának, öt háznak az elbontásával lehetővé váljon egyetlen hatalmas üzlet-irodahotel komplexum felépítése. Igaz, ez a komplexum a világhírű angol építész, Norman Foster irodájának tervei alapján készülne, és a nagy név varázsának kétségkívül nehéz ellenállni. Ott, az ülésen a meghívott tizennyolc építészből és szakértőből mindössze ketten szavaztak a gigantikus terv ellen, ketten pedig tartózkodtak. Meglepetésre még a városvédők képviselője is igent mondott rá.

A „léghajóház” építtetője az a Csipak Péter lenne, aki az utóbbi öt évben sikeresen újította meg a Deák Ferenc utca több régi épületét, a földszinti üzlethelyiségekbe rangos divatmárkák boltjait költöztetve, és ezzel létrehozva a budapesti Fashion Streetet, amely most tulajdonképpen tovább terjeszkedne a Bécsi utcai óriásberuházással. A Fashion Street eddigi épületeit mind mintaszerűen újították fel: kívül megtartották az eredeti állapotot, belül modernizáltak.

Csipak Péter azonban most nem elégedne meg ennyivel. Új projektjével építészeti „hangsúlyt” szeretne létrehozni a Belvárosban, egy olyan építészeti attrakciót, amelynek csodájára járnak, amely Budapest egyik jelképe lehet, ha felépül. Jól jönne ez az attrakció a Belváros új főutcájának is, feldobná, kifényesítené az utcának ezt az elhanyagolt szakaszát. Így a kerület is támogatója lett a bátor ötletnek, hogy valami nagyobb szabású dolog jöjjön itt létre, akár annak árán, hogy néhány régi házat le kell bontani. De kicsit talán nagyobbat álmodtak a kelleténél.

Az új épület öt lebontandó ház egybefüggő telkén jönne létre a Kristóf tér és az angol követség között, átívelve a Deák Ferenc utca fölött. A bemutatott tervek szerint aljában mélygarázs, utcaszintjén és –1-es szintjén üzletek lennének, emeletein pedig felső kategóriás irodák. Háromezer négyzetméteres tetőterasza fölött egy hosszú, Zeppelin-szerű épületelemben szálloda nyílna. A tetőteraszra üvegsikló vinne fel az Erzsébet tér felől. Látványos elképzelés, de magassági méretei nagyobbak a jelenleg megengedettnél: a Zeppelinben a legfelső járószint jóval a Belvárosban előírt 30 méter fölött van.

Ahogy mondani szokás: elsőre jó ötletnek tűnt. A tervtanács tagjai a „Belváros élhetőségéhez, minőségi megújulásához vezető elfogadható kísérletként” értékelték, s ezért is mondtak rá igent elvi szinten. Bár hozzátették: nem szeretnék, ha ez a metódus precedensértékű lenne. Öt, egymás melletti ház lebontása világörökségi területen, mégiscsak sok. Az öt ház közül az ellenzők a Bécsi utca és a Deák Ferenc utca sarkán álló, 1963-ból való, Gulyás Zoltán-tervezte OTP- (volt Chemolimpex-) irodaház bontását tartották, tatják a legaggályosabbnak. De a Bécsi utca és a Harmincad utca sarkán álló, 1909-ben épült Fischer-házat is sokan megtartanák, amelyben egykor Budapest első modern nagyáruháza volt (ennek védettségét márciusban törölte el a Fővárosi Közgyűlés az V. kerület javaslatára). A tervezők azt ígérték, az új épületben majd idézni fogják valamiképp a Gulyásféle épület szellemét.

A bemutatott tervek (többségében látványtervek) alapján a Központi Tervtanács elvi szinten elfogadta a koncepciót, tulajdonképpen hozzájárulást adott az elvi engedélyezéshez, a továbbtervezéshez. Az előírások szerint a tervtanács véleményét kötelező kikérni, viszont ajánlásait az engedélyező hatóságnak nem kötelező betartani, s ha a terv az építési szabályoknak egyébként megfelel, ki lehet adni az engedélyt. Jelen esetben az V. kerület önként vállalta, hogy a Központ Tervtanács jóváhagyásának megszerzése nélkül nem engedélyezi az építkezést (persze az még kérdéses, hogy a projektben való érintettsége miatt lehet-e a kerület az építési hatóság).

Mindenesetre a beruházás elvi szinten megszerezte a tervtanács hozzájárulását, bár ajánlásában az is szerepel, hogy a következő engedélyezési szintig, az építési engedélyek megszerzéséig a kerület ne adjon ki bontási engedélyt az említett öt épületre. Ezt a kerület, ha akarja, megfogadja, ha akarja, nem.

A tervek egyébként az építési engedély kiadása előtt még visszakerülnek majd a Központi Tervtanács elé, amely ott még akár a mostanival ellenkező döntést is hozhat. Valószínűleg erősebb oppozíciója is lesz akkor a „léghajóháznak”, mint most volt. Azt ugyanis, hogy a terv most átment, sokan csak a tanács személyi összetételének tulajdonítják, amelyet az országos főépítész, Fegyverneky Sándor határozott meg.

A döntés nyomán szakmai körökben, főleg az Építészfórum című honlapon tiltakozások sora jelent meg. Ybl-díjas építészek egy csoportja nyílt levélben fordult felülvizsgálatért a Magyar Építész Kamarához, és ezt a levelet július végéig 2500-an írták alá. A kamara vizsgálata kiderítette, hogy a tervtanács „nem vizsgálta az örökségvédelemmel összefüggő kérdéseket és az azt figyelmen kívül hagyó ingatlanfejlesztés kockázatait. Ugyancsak nem vizsgálta a városrendezési környezetet, tévesen értelmezte a szabályozásban szereplő építészeti hangsúly képzésére lehetőséget adó mérlegelési feltételeket. Ennek hiányában tévesen adott ajánlást az elvi építési engedély kiadására”. Az igennel szavazó három delegáltját épp ezért hívta vissza a kamara a zsűriből. Tiltakozott a Magyar Urbanisztikai Társaság, és aggodalmát fejezte ki a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal új elnöke, Tamási Judit is (némileg ütközve egykori főnökével, a műemlékvédelemi hivatal régebbi vezetőjével, Cselovszki Zoltánnal, aki ma az V. kerület főépítésze).

Ma már úgy tűnik, hogy a június végi tervtanácsi döntés nem tükrözte az építészszakma véleményét: akadt tervező, aki ennek ürügyén egyenesen a külföldi építészek magyarországi megbízását is megtiltotta volna. A „léghajóház” mindenesetre ma már koránt sem tűnik annyira szilárdan lehorgonyzottnak, mint első pillantásra.

Ha megépül, valamilyen szempontból mindenképp jelkép lesz
Ha megépül, valamilyen szempontból mindenképp jelkép lesz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.