Európába indul a márkházi Járat

Tizenöt év civil kezdeményezés és sok egyéb van a rovásukon. Ezért is választották nevükként a Rovás Polgári Társulást. Irodalmárok, képzőművészek, színházi emberek, építészek és filmesek valahonnan a Felvidékről, többségük Nógrádból, Gömörből. Egyikük, Szászi Zoltán, a rovart.com szerkesztője azt mondja, nem csupán a saját dolgaikról képesek egyetemeset mondani. Véleményük van, stílust, értéket képviselnek, és a hétvégi márkházi programon, a Folyóiratok Találkozóján olyan partnereket találtak, akikkel „járatot indíthatnak”: mondjuk, az interneten. Járatot, melyre mindenki felszállhat, lakjon a Kárpát-medence bármely szegletében, és beszélje az itt honos nyelvek bármelyikét.

Kőrössi P. József dombok közé rejtett menedékében mostanra írótábor szerveződött. Nem Tokaj és nem Szárszó, mert annak ott van Tokaj meg Szárszó. Ez Márkháza –magyarázza a szerkesztő, kiadó házigazda, miközben jeles irodalmárokkal, írókkal, költőkkel, festőművészekkel kóstoltatja a helyi pálinkafőző társaság kisüti eperpálinkáját és ribizlijét. S adóznak annak a hagyományuknak is, hogy a találkozó idején egy egyetlen képből álló kiállítást mutat be a szerző. Ez alkalommal a Munká csy-, Kossuth- és Prima Primissima-díjas Földi Péter egyik alkotását.

Kőrössinek megvalósulni látszó álma az, hogy olyan értelmiségieket gyűjtsön öszsze Magyarországról, Szlovákiából és Romániából, akik értik egymás nyelvét, de tolmács nélkül nem értik egymás szavát. – Mérték az érték, mondjuk az európaiságunk – vallják a találkozó románia magyar és román résztvevői is. A Palócföld szerzői például Márkházán vehették kézbe a nagyváradi Várad legújabb számát. Ebben egy teljes blokkot kaptak, az írásaik pedig a visszajelzések szerint kedvező fogadtatásra találtak a partiumi olvasók körében.

Kőrössi azt mondja: hízelgő számára, hogy amikor az irodalom nyaralni megy, az irodalmárok elfogadják a márkházi meghívást. Ugyanakkor nem akarja professzionálissá tenni ezt az írótábort. Annak ellenére nem, hogy tavaly Závada Pál, Parti Nagy Lajos volt a díszvendég itt, idén pedig Szűcs László, a Várad és az Erdélyi Riport főszerkesztője mellett képviseltette magát egyebek közt a Budapesten 145 éve alapított, román nyelvű Família folyóirat szerkesztője, Ioan Moldovan is. Kőrössi szerint az agyonpolitizált területeken egyedül a művészet tud átjutni. Járatukra pedig egyre több gondolkodót gyűjtenek azok közül, akik saját nyelvi közegüknek képesek a másik ember érzéseit lefordítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.