Tananyag lehetne

Ebédre arcátlanul olcsó háromfogásos menü,vacsorára hatfogásos gourmet ételsor hatezerért. Minden kétséget kizárólag vonzó ajánlat.

Nem sok olyan kultuszvendéglő van mostanában Pesten, mint a Garay téri piactól rikkantásnyira az Olimpia. A találóan Takács Lajos és Csongrádi Csaba éttermének alcímzett hely minden társadalmi rétegből és korcsoportból vonz érdeklődőket. A téli felújítás után sok változás nem érzékelhető a tiszta, de jellegtelen térben, talán csak annyi, hogy eltűntek az étterem előző életére emlékeztető vicces-giccses görög dekorelemek. A konyha viszont korszerűsödött, és erre nagyon kíváncsiak vagyunk.

Étlap nincs, legalábbis nem kapunk, de nincs is rá szükség, mert van egy egyértelmű fekete tábla, ahol nemes egyszerűséggel felvezetett fogások közül választhatunk. Tészta, leves, hal, hús, desszert. Nekiállunk ebben a sorrendben.

A rákos-paradicsomos spagetti ízletes, gazdag vörös szósszal akármilyen trattoriában eredetinek tűnne, a rákok lehetnének ropogósabbak, fokhagymásabbak, de összességében a pasta még mindig tananyag lehetne a város olasz éttermeiben dolgozó szakácsok nagy többségének.

A halleves könnyed, ízletes, semmi tolakodó, iszapos halíz vagy zsíros paprikaréteg nem viszi el a halászlé felé az élményt. Mondhatni, Takács Lajos feltalált egy új magyar hallevest. Gratulálunk! A főételekre nem kell sokat várni, de addig is majszolgatunk egy kicsit a tömör, kissé szikkadt, de tisztességes házi kenyérből. Vaj és egyebek nélkül kínálják ugyan, de kísérőnek elmegy. Az étterembe keddenként friss hal érkezik, szerda lévén mi megpróbálkozunk a sült makrélával. Nem hibáztunk. Filigrán kis filék, az enyhén füstös, kellemesen sós tengeríz átjárja az ízlelőbimbókat. A párolt, némi tejszínnel gazdagított spenót is kiváló köretnek bizonyul.

A bárány paradicsomos gnocchi val isteni, szaftos nyak- és combdarabok érnek össze ízben és állagban egyszerre az ember szájában a minden bizonnyal házi készítésű burgonyás tésztából szaggatott galuskákkal. A desszertek az Olimpia érdekes kettősségéből adnak némi ízelítőt. A túró bavarois kifejezetten savanyú, még a kecsketejre sem fogható, már zavaró savanyúság járja át a habot, a madártej viszont parádés: könnyed, mégis sűrű, az igazi vanília és a szabályos fehérjehabok a meggyőző tartományba tolják át a konyha összteljesítményét.

Az adagok csak szemre kicsik, akár három fogás is bőségesen elég lenne. A szerviz nagyon gyors, de majd minden étel a kelleténél kissé alacsonyabb hőmérsékleten érkezik. A kiszolgálástól ne várjunk túl sokat. Ilyen árak mellett pörgetni kell az asztalokat, és hosszú barátkozásra nem marad idő, a személyzet csak a konyha és az asztal közötti rapid ételhordásra szerződött. Ha nem számít, hol vagyunk, hogy a székek kényelmesek-e, hogy milyen a kiszolgálás és a tányér sem számít, csak ami rajta van, menjünk az Olimpiába.

A Népszabadság és a Dining Guide Étteremkalauz közös tesztje

Az értékelés szempontjai

Az alapanyagokminősége, az elkészítés szakszerűsége, az ízek harmóniá ja, a kreativitás, a környezet, a kiszolgálás és az ár-érték arány alapján a legmagasabb elérhető pontszám 10, ami az 1 Michelin-csillaggal egyenlő.

PONTOK ÉS SZINTEK: 5-6 PONT: ingadozó teljesítmény 6-7 PONT: megbízható teljesítmény 7-8 PONT: az átlagot meghaladó, igyekvő konyha 8-9 PONT: igényes konyha a saját kategóriájában, néhány kiemelkedő fogással 9-10 PONT: nemzetközi összehasonlításban is kivételesen jó konyha

Madártej

Hozzávalók (10 főre):

10 db tojás

½ l tej (3,8%-os)

½ l tejszín (32%-os)

1 rúd vanília

75+50 dkg kristálycukor

35 dkg sötét muscovado cukor

pirított mogyorópaszta

A tojásokat különválasztjuk, a sárgáját elkeverjük a cukrokkal. A tejet és a tejszínt a kettévágott, kikapart vaníliarúddal felmelegítjük kifutás előttig, 10 percig infuzionáljuk benne a vaníliát. Fokozatosan hozzáöntjük a tojássárgájáscukros keverékhez, visszaöntjük a lábosba, folyamatos ellenőrzés és keverés mellett 85 °C-ra melegítjük. Azonnal leszűrjük, jeges vízben lehűtjük.

A fehérjéket 50 dkg cukorral kemény habbá verjük gépi habverővel. Műanyag formába tesszük, és 900 wattos mikróban másfél percig mikráljuk. Lehűtjük, kockára vágjuk, rárakjuk a madártej tetejére, ha akarjuk, pirított mogyorópasztával díszítjük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.