A túlélésre játszanak

A független színházak még az elmúlt évad végén sem tudták, mennyi pénzt nyertek a működési támogatásra kiírt pályázaton. Ezt az előző kormány eleve két hónapos késéssel hirdette meg, és noha a szakkollégium kurátorai döntöttek, eredményhirdetés nem volt –egészen e hét elejéig. Akkor végre kiderült, ki mennyiből gazdálkodhat 2011. február végéig. A megítélt összegek 34 százalékát azonban egyelőre zárolták.

A tavalyelőtt elfogadott előadó-művészeti törvény garantálja, hogy az úgynevezett VI-os kategóriába sorolt „nonprofit és közhasznú módon működő művészeti és civil szervezetek” az önkormányzati kőszínházakra jutó állami támogatás tíz százalékából gazdálkodhatnak: azaz körülbelül 1,3 milliárd forintból. Mivel idén csak augusztus 2-án vált nyilvánossá, tulajdonképpen mekkora összeggel kalkulálhatnak a függetlenek, sok társulat léte is veszélybe került.

A Merlin Színház igazgatója, Magács László – egyben a Befogadó Színházak Társulásának elnöke – például azt mondja: két munkatárs kivételével mindenkinek felmondott. Most, hogy már tudják, mennyi a támogatás, azt számolgatják, kit foglalkoztathatnak mégis. Magácsék idén több mint a dupláját kérték működésre, mint amennyit tavaly kaptak: 96 millió forintot. Részben felújításra, részben, hogy produkciós házként (is) dolgozhassanak, illetve hogy bővíthessék a befogadott előadások kínálatát. A 96 millióból végül csak 48-at szavazott meg a dönteni hivatott kulturális alapszakkollégium, és ennek a 34 százalékát zárolták. Így Magács 31,8 millió forinttal kalkulálhat – egyelőre.

Ráadásul a pályázatot nem is 12 hónapra írták ki, hanem 14-re, ami február 28-án jár le: az előző tárca új támogatási periódusokban gondolkodott ugyanis. A Merlin 31,8 milliója azonban maximum 9 hónapra elég, így átgondolandó, hogy a beígért 250 előadásból mennyit teljesíthetnek 2010-ben. Továbbá az is: milyen vállalkozói tevékenység hozhat pluszbevételt, illetve hol lelhetnének újabb szponzorokat. Az is fenyegető tény, ha a szerződésben foglalt vállalásnak nem felelnek meg, vissza kell fizetniük a támogatás arányos részét.

Kérdés persze, mikor kapják meg a zárolt összeget a társulatok és a befogadóhelyek. Ezt tartja az egyik legnagyobb problémának a Tünet Együttes vezetője, Szabó Réka: mint mondja, ha például januárban utalják át nekik a pénzt, akkor február végéig el kell költeniük. És akkor jön az eszement kapkodás, az összevissza költés. Ha viszont tervezni tudnak egy öszszeggel, akkor képesek beosztani, a pénz mennyiségének ismeretében indíthatnak projekteket – ám ha azt sem tudják, egyáltalán megkapják-e a megígért összeget, akkor a felelős döntés is jóval nehezebb.

Szabó Rékáék is az életben maradásért küzdenek. Hétfőn, még a pályázati eredményhirdetés előtt közleményt adtak ki arról, hogy fel kell mondaniuk a művészeknek, mert nem kapták meg ezévi támogatásukat. Most valamivel árnyaltabb a kép, de így sem biztos a jövőjük. A társulatvezető méltatlannak tartja, hogy fél év már eltelt, és csak most derül ki, miből gazdálkodhatnak 2010-ben. Hivatalos megkeresésekre sem jött a törvényes határidőig válasz, még egy levél sem, amelyből kiderült volna, mikorra várhatják a döntést. Érthető, hogy a kormányzati átadás-átvétel az ügyek tisztázását igényelte, de arra számítottak, hogy a pályázókat a tárca partnernek tekinti.

A Tünet Együttes egyébként a kért 39 millió forint helyett 31 milliót kapott, amelyből több mint tízet zároltak. Ennyi pénzből kevesebb embert lehet foglalkoztatni, miközben elsősorban azokat a társadalmi, pedagógiai célú tevékenységeket kénytelenek korlátozni, amelyek nem termelnek bevételt: például beavató kortárs tánciskolaprojektet, a jótékonysági bemutatókat, a kortárs művészetet népszerűsítő utcai akciókat. Kevesebb előadást is tartanak, ami főként a szegényebb vidéki befogadó helyeket érinti, ahová a kortárs művészet egyébként is nehezen jut el. Inkább a nemzetközi előadásokra koncentrál majd a társulat.

– Nem kaptunk rossz támogatást a kuratóriumtól, már ami az összeg száz százalékát illeti – mondja a táncművész Gergye Krisztián. A 66 százalékkal, 11 millió forinttal viszont elég nehéz tervezni. Most úgy tűnik, szűkíteni kell a repertoárt, és minimális társulatot szerződtethetnek. Gergyének nincsenek tartalékai, inkább adósságai: például május óta képtelen fi zetni a próbaterem és a raktár bérleti díját. Októberben tartják a MU Színházban az első előadást, Adaptáció címmel, amelyben a táncművész megpróbál reflektálni erre a helyzetre: politikai reflexió lesz a tánc formanyelvén. Hogy ez az előadás megszületik, azt azért állíthatja biztosan, mert az NKA-n keresztül garanciát kapott a projekttámogatásra. De Gergyéék egyébként a túlélésre játszanak.

A Magyar Színházi Társaság elnöksége közleményben tudatja: elfogadhatatlannak és törvénybe ütközőnek tartja a VI. kategóriába sorolt, független társulatok és más előadó-művészeti szervezetek idei finanszírozása kapcsán a kormányzat úgymond takarékossági intézkedését. Mint írják: a függetlenek szerepe mással nem pótolható, ezért minden őket érintő intézkedés rendkívüli hatással van a színházi struktúra egészére is. A működési pénzek zárolásával a minisztérium az állampolgárok teljes körű művelődéshez való jogától vonja meg a támogatást. A színházi társaság egyúttal kéri, hogy az összeg zárolását a minisztérium oldja fel, és intézkedjen a haladéktalan folyósításról. Továbbá vállaljon garanciát arra, hogy a VI-os kategóriába soroltak a költségvetési év végéig megkapják a támogatást.

A táncegyüttesek ritkábban jutnak majd el a vidéki befogadóhelyekre
A táncegyüttesek ritkábban jutnak majd el a vidéki befogadóhelyekre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.