Elsöprő magyar siker Szarajevóban

Ünnepelt a magyar film a szarajevói filmfesztiválon mind a részvétel, mind pedig a szombat este átadott díjak számát tekintve. A kelet-európai régió vezető filmes rendezvényének öt díját hozták el a fiatal filmesek, amire az 1995-ben alapított fesztivál történetében eddig még nem volt példa.

Mundruczó Kornél Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv című rendezését különdíjával jutalmazta a Cristi Puiu román fi lmrendező elnökletével felálló nemzetközi zsűri. A tekintélyes elismerést Mundruczó személyesen vette át Szarajevóban. A fi atal alkotó negyedik játékfi lmje magyar–német–osztrák koprodukcióban készült, világpremierje májusban volt Cannes-ban. Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című legutóbbi rendezése két díjat is elhozott Szarajevóból. A művészmozik nemzetközi szövetségének díja mellett a tekintélyes páneurópai portál, a Cineuropa díjával is Hajdu filmjét tüntették ki a szakmai zsűrik. A magyar filmszemle-fődíjas Bibliothéque Pascal a Katapult Film és a Filmpartners gyártásában készült.

A szarajevói fesztiválhoz kapcsolódó Cinelink koprodukciós fórum Bogdán Árpád és Kenyeres Bálint filmterveit díjazta. A régióban készülő kiemelkedő filmek fórumán Bogdán Halottlátók, míg Kenyeres Bálint Tegnap című filmtervével vett részt, mindkét filmterv megvalósulását szándéknyilatkozattal támogatja a Magyar Mozgókép Közalapítvány. A nagyszabású szarajevói filmünnepet, melynek célja a régió legjobbjainak felvonultatása, és a térség kulcsfontosságú szakmai találkozójának megszervezése, idén 16. alkalommal rendezték meg. Magyarországról – rekordszámú –négy film és négy filmterv vett részt a fesztiválon.

Mundruczó és a különdíj
Mundruczó és a különdíj
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.