Művészeti piactér egykattintásnyira

Galériákban sétálgatni, szemezni a vágyott festménnyel, elképzelni, hogy festene a nappalink falán –különleges élmény. Mára azonban játszi könnyedséggel találhatjuk meg a hőn áhított műalkotást az internetes művészeti portálokon. Egyszerűbb a művésznek és egyszerűbb a vásárlónak is.

A XXI. században minden egy karnyújtásnyira van tőlünk. Már nem kell boltóriásokban órák hosszat nézelődnünk, hogy rátaláljunk álmaink cipőjére, nem kell róni a belvárosi üzleteket egy ajándék felkutatásáért. Az internet segítségével webshopokból válogathatunk kedvünkre, bármi lehetséges: cipő- és ruhavásárlás, lakásdekoráció beszerzése, a határ a csillagos ég. Az internet nyújtotta lehetőségek a művészek dolgát is nagyban megkönnyítik, hiszen egyszerűen terjeszthetik alkotásaikat a különböző művészeti portálok segítségével. Szobánk üresen tátongó falára pillanatok alatt meglelhetjük a leginkább odaillő festményt, felvehetjük a művésszel a kapcsolatot, és könnyedén lebonyolíthatjuk az üzletet.

Festő vagy? Mindegy, kezdő vagy-e vagy amatőr, netán egyetemet végzett művész, a kapuk nyitva állnak. Regisztrálni kell, kattintani néhányat, és máris ott lebeg az éterben a műalkotásod. Bárki megtekintheti, bárki számára elérhető, a honlapok felületeit így a művészek jól tudják használni munkáik reklámozására. Az első ilyen művészeti portál a www.festomuvesz.hu honlap volt, ám az gyakorlatilag 1997 óta változatlan formában van fenn a világhálón. Épp ezért korszerűtlen, nem túl naprakész, és a dizájn is hagy némi kívánnivalót maga után – művészeti portál léte dacára. Az alkotók által beküldött képeket a mai napig egyetlen szerkesztő tölti fel az oldalra, emiatt a folyamat lassú, és így a művészek sem tudnak módosítani, hozzáadni a tartalomhoz.

Művészeti honlapokból nincs hiány, azonban sokuk mögött valamilyen üzleti tevékenység húzódik meg a háttérben: magyarán rendszerint százalékot kell fizetni a honlapon keresztül értékesített festmények árából. Ráadásul többségük ugyan megjelenési lehetőséget biztosít a művészeknek, de az oldalra látogató mégsem kap teljesen átfogó képet a hazai festők színes palettájáról, a művészek számára pedig nincs lehetőség véleményük, élményeik megosztására, az egymással való kapcsolattartásra. Ezt a hiányosságot akarta pótolni a 2008-ban létrejött http://www.kepafalon.hu/ portál.

Két évvel ezelőtt Fülöp Miklósban megfogant egy művészeti közösségi portál ötlete. Az alapvető cél itt is egy festőművészeti weboldal létrehozása volt, de több lett ennél. A honlap a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően komoly művészközösségi portállá nőtte ki magát, ahol az alkotók könnyedén kapcsolatba léphetnek egymással, értékelhetik egymás alkotásait, akár szövegesen, akár egy tetszési index és pontozó rendszer segítségével.

– Jelenleg 900 festőművész és több ezer látogatói regisztrációnk van, emellett majd 24 000 festmény látható a portálon – mondja Fülöp, a Kép a falon művészeti vezetője. „Én egyszerűen a neten keresgéltem, és ráakadtam. Megtetszett, regisztráltam és kapcsolatba kerültem a többiekkel” – avat be Baranyai Brigitta festőművész, akinek képei a Kertész29 Galériában július 31-ig tekinthetők meg másik kilenc Kép a falon művész munkájával egyetemben. Most először állítanak ki az alkotók együtt, az őket összehozó honlapot képviselve. A több száz pályázó közül részint a honlap tulajdonosai, részint a tárlatnak helyet adó galéria képviselői választották ki a művészeket.

A portál vonzereje abban rejlik, hogy bárki ingyenesen regisztrálhat, műkedvelők és művészek egyaránt. Rengeteg információ forog közkézen, kezdve az alapanyagok beszerzésétől az alkotótáborokon át egészen a kiállításokig, a fórumoknak és a chatnek hála a tagok könnyedén segíthetik egymást. A legtöbb művészeti weboldallal ellentétben itt a honlapon megtalálható képek értékesítése is kizárólag a művész üzlete, azaz az eladott alkotások után semmivel nem tartoznak a weboldal működtetőinek. Minden felmerülő költség a két tulajdonost terheli, akik állításuk szerint pusztán szerelemből csinálják a dolgot.

Fülöp szerint érdemes minél több portálon ott lenni, több lehetőséggel és ismertséggel jár, és anyagilag is jobban megéri, mint galériákon keresztül árulni a festményeket.

– A legtöbb virtuális galéria és azok dizájnja is megerősít abban a véleményemben, hogy nem ezek a formációk a magyar vizuális kultúra felvirágzásának letéteményesei – mondja Topor Tünde művészettörténész. A működési módjukat ő inkább személytelennek érzi, hiába kerül a vevő közvetlenül üzleti kapcsolatba a művésszel. Kényelmesebb ugyan online vásárolni, mint kiállításokra, galériákba vagy esetleg műtermekbe zarándokolni, és az eladási procedúra is könnyebb az alkotók számára, de a vásárlás élménye mégis valahogyan egészen más.

Pillnatok alatt találhatunk szobánk falára egy odaillő festményt
Pillnatok alatt találhatunk szobánk falára egy odaillő festményt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.