Nem kell a mohóság, önzés, pénz

Ha egy fiatalember megkéri egy lány kezét az apjától, és meg is kapja: papírforma. Ha nem kapja meg: színházban vagyunk.

Ha ráadásul kiderül, hogy a lány nem is annak a férfinak a lánya, akitől a fiú megkéri őt: vígjátékba csöppentünk. Ha a szerző múlt századi és francia, akkor bulvárvígjátékba. De ahhoz, hogy egy komédia kiérdemelje a bulvárvígjáték műfaji besorolást, az is kell, hogy sikeres legyen, merthogy a bulvár csak a tutit fogadja be.

Az Oscar igazi bulvárvígjáték: Claude Magnier komédiája úgyszólván valamennyi francia nagyvárost  meghódította. A műből kétszer is film készült, az elsőben Louis de Funes, a másodikban Silvester Stallone játszotta a főszerepet. Tegyük hozzá, hogy az eredeti mű főhőse egy a vállalkozásába már belefáradt szappangyáros, az amerikai feldolgozásé egy megjavult gengszter, ezért az utóbbi változat erősen amerikanizálta és inkább csak lenyúlta Magnier poénjait. Pécsett, a Káptalan utcai szabadtéri színházban viszont augusztus 3-tól –hét előadásban – az eredeti változat gondoskodik a jókedvről.

Az Oscar sztorija arra a jól bevált modellre épít, hogy a fiatal szerelmesek kénytelenek ezerféle hazugságot és cselt bevetni szüleikkel szemben a boldogság érdekében. Balikó Tamás, az előadás rendezője úgy véli, hogy Magnier fordulatos bohózatának az ad izgalmat és bájt, hogy a semmitől sem visszariadó szerelmesek mekkora energiával keresik önmagukat és lázadnak a szülők pénze, mohósága, önzése ellen, bár egy pillanatig sem kétséges, hogy szeretik felmenőiket.

A pécsi bemutatón Besenczi Árpád bújik a szappangyáros bőrébe, mellette fontos szerepet kap Füsti Molnár Éva, Győrfi Anna, Kovács Mimi, Lipics Zsolt, Märcz Fruzsina, Stubendek Katalin és Vidákovics Szláven. Az Oscar ősszel beköltözik a Pécsi Nemzeti Színházba, ám Balikó Tamás állítja, hogy érdemes kint is és bent is megnézni az vígjátékot, mert némiképp más lesz a két előadás stílusa, ritmusa, atmoszférája. A rendező szerint már csak azért is jó játszani a Káptalan utcában, mert ez egy ihletően varázslatos hely a színészeknek. S persze a közönségnek is.

Infó: Claude Magnier: Oscar a Pécsi Nemzeti Színház előadása a Pécsi Szabadtéri játékokon Augusztus 3–10, este 9-kor.

Top 5

1. Szutyok

A Pintér Béla Társulat előadása a nyíregyházi Móricz zsigmond színházban augusztus 3-án este 7-kor.

2. Goldoni: A legyező

A Komédi franc ez? előadása az óbudai társaskör kertjében augusztus 4-én este 8-kor.

3. Molnár Ferenc: A testőr

Az Örkény Színház előadása a szentendrei Művészet Malom udvarán augusztus 6-án este fél 8-kor.

4. Moliere: Dandin György, avagy a megcsalt férfiú

A Budaörsi Játékszín előadása az esztergomi Várszínházban augusztus 6-án este 9-kor.

5. Petőfi Sándor: A helység kalapácsa

Az andocsi általános iskola udvarán augusztus 8-án délután 3-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.