Mesés kelet

Tízmillió emberre három jelentős zongorista is sok. El vagyunk kényeztetve.

Hangzatos című program a Zongora ünnepe keleten. Hangzatos immár tizenharmadik éve, de a hangzatnál sokkal fontosabb a megbízhatósága. Talán az a magyarázat, hogy Hauser Adrienne a fesztivál szervezője és állandó résztvevője, és ha zongorista hívja meg a zongoristákat, akkor nem számítanak a divatok, a pillanatnyi sikerek, a médiabolondságok, csak a szakmai ság. Sok embert lehet becsapni a zenével, de magukat a zenészeket nem annyira könnyű. Így aztán a Zongora ünnepére csak első osztályú pianisták kapnak meghívót.

Az idén az első osztályú Chopinjátékos, Hauser Adrienne Szokolay Balázst hívta meg, akinek, néha úgy tűnik, az egész magyar zenei élet adósa egy felfedezéssel. Nem arról van szó, hogy nem ismerjük, vagy hogy nem ismerjük el, de néha mintha nem tűnne föl, hogy a Kocsis–Ránki–Schiff-generáció árnyékában milyen jelentős művészek nőttek föl. Nem függetlenül az említettektől, hiszen az ő tudásuk és zeneiségük önmagában is példa volt, Kocsis pedig tanított a Zeneakadémián, Szokolay Balázs az ő növendéke is volt. Igazságtalan volna hát a nagy zongoristageneráció nagy árnyékát hibáztatni, egyszerűen csak ennyi a befogadóképességünk. Tízmillió emberre három jelentős zongorista is sok. El vagyunk kényeztetve.

Kocsis Zoltán egyébként maga is föllép az ünnepen, Kelemen Barnabást kíséri, és talán ők adják elő a legkülönösebb műveket: Bronislaw Huberman Chopin-átiratait. Többé-kevésbé elfeledett darabokról van szó, Huberman magának készítette az átiratokat Chopin műveiből, felvételek is maradtak róla: elegáns, finom muzsika, meglepően híven őrzi Chopin világát olyan hangszeren, amelyhez a komponistának nem sok köze volt.

Az átiratok azonban kissé kimentek a divatból, elég sok hallgatnivalónk van eredeti változatban is, miért küszködnénk még a különféle értelmezésekkel, esetleges félreértésekkel. Csak hát semmi okunk nincs feltételezni, hogy mi jobban értenénk Chopin zenéjét, mint egy Huberman kaliberű muzsikus. Arra sincs okunk, hogy okosabbnak tartsuk magunkat egy Kelemen- vagy egy Kocsis-kalibernél. Nyilván van valami oka annak, hogy ők a Chopin-év alkalmából éppen ezeket az átiratokat választották a hangversenyre. Kis szerencsével rá is fogunk jönni a magyarázatra.

Infó: Zongora ünnepe Keleten

Tiszadobi zongorafesztivál 2010

Szokolay Balázs augusztus 6-án este fél 8-kor az Andrássy-kastély parkjában.

Nicolas Namoradze (Grúzia) augusztus 7-én délután fél 5-kor a református templomban.

Hauser Adrienne augusztus 7-én este fél 8-kor az Andrássy-kastély parkjában.

Kocsis zoltán–Kelemen Barnabás augusztus 8-án este fél 8-kor az Andrássy-kastély parkjában.

Top 5

1.  Virágh András Gábor (orgona), Koloss Krisztina (cselló)

a budapesti Szent Istvánbazilikában augusztus 2-án délután 5-kor.

2.  Kecskés Mónika orgonaestje

a tihanyi bencés apátságban augusztus 5-én este fél 8-kor.

3. Bach és Händel basszus kantátái

a budapesti Belvárosi Szent Mihály-templomban augusztus 6-án este 7-kor.

4. A Vám-és Pénzügyőrség Fúvószenekara

a sárospataki Rákóczi-vár udvarán augusztus 7-én este fél 8-kor.

5. Haydn Baryton Trio

a siófoki evangélikus (Makovecz-) templomban augusztus 8-án este 8-kor.

Kelemen Barnabás és Kocsis Zoltán
Kelemen Barnabás és Kocsis Zoltán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.