Kártyával is lehet

Közös nyelve van, összehozza az embereket az érzés, hogy a világ ellenkező pontján tanulták meg, mégis értik egymást.

Megállok a kerti asztal mögött, és látom, hogy a huszonévesek csapata társasjátékot játszik nagy elánnal. Most éppen Gyűrűk urát, de tegnap Honfoglalót, illetve, amíg várni kellett a többiekre, ketten egy gyors Rizikót, annak is a Star Wars-os változatát. De van még néhány másik doboz is a szekrény tetején egymásra halmozva. Inkább bridzsezhetnénk – gondolom magamban –, nyolcanéppen két asztalon játszhatnánk, azaz jók volnánk egy csapatmeccsre is. Ismernek már: – Azt hiszem, a bridzsnek véget vet a sok-sok másféle játéklehetőség – mondja egyikük, amint meglát. – Legfeljebb azok tanulják meg, akiknek a szülei szenvedélyes bridzsezők. De őket is elcsábíthatják a komputeres játékok, pláne azok, amelyeket a neten is lehet játszani a virtuális térből jövő ellenfelekkel.

– De hiszen az internetet a bridzsezőknek találták ki! – vágok vissza. – Bármikor három percen belül „beülök” egy partiba, ahol hozzám hasonló tudású partnerekkel játszhatok. Külön élvezet, hogy az egyikük Honoluluban, a másikuk Gdanskban, a harmadik egyenesen Sanghajban ül a gépe előtt!

Elnéző mosollyal néz rám, majd kezébe veszi a dobókockát: ő jön.

Én meg arra gondolok, hány barátot szereztem már ingyenes bridzsportálon (például: bridgebase.com). A játéknak saját, közös nyelve van, összehozza az embereket az érzés, hogy a világ ellenkező pontján tanulták meg, mégis értik egymást.

S persze gyorsan kiderül, hogy a tökéletes spanyol névvel Mexikóvárosból játszó hölgy sem felejtett el még teljesen magyarul, meg hogy a honlap egyik központi figurája, egy svájci bajnoknő is innen indult. Tavaly játszottam is vele élőben, mert eljött a nemzetközi Budapest Bridzs Fesztiválra. Ahogy karácsony előtt Londonban járva, a Young Chelsea Bridge Clubban egy asztalhoz kerültem a dán Roland Walddal, aki az interneten látható nagy versenyek egyik fő kommentátora.

Mert ez is a világháló csodája. Kibicelni lehet a legnagyobbaknak. Volt rá próbálkozás Angliában, Hollandiában és az Egyesült Államokban, hogy bridzsversenyt közvetítsenek a televízióban, nem sok sikerrel. Az interneten viszont egyenesben lehet követni a nagy világversenyek meccseit, húszezren is „ülnek” a világbajnoki döntő asztalai körül, figyelik a játékot meg azt, hogyan elemzik a történteket híres mesterjátékosok. A kibicek közben meg egymással is tudnak csevegni, lehet fogadást kötni, megtalálja-e rejtett lapokkal azt a nyerő megoldást Alfredo Versace, az olasz világbajnok, amire mi az összes kártya ismeretében is nehezen jöttünk rá.

Sokan úgy tudják, nagyon bonyolult játék, hosszú ideig kell tanulni. Én meg azt látom, aki egy kicsit is szeret gondolkodni, aki képes kéthárom percig egy probléma megoldásán törni a fejét, aki nem ijed meg attól, hogy szellemi képességeit össze vesse másokéval, vagyis aki komolyan tud venni egy játékot – és ki nem ilyen?! –, az az első pillanattól kezdve élvezi a bridzset.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Ja, és nem kell hozzá komputer. Csak egy pakli francia kártya meg egy asztal körül négy ember. Vannak még, akik így szeretik.

Jótékonysági bridzsverseny az árvízkárosultakért

Cím: Kossuth Klub (Budapest VIII., múzeum u. 7.) augusztus 8-án, vasárnap délelőtt fél 10-től.

Nevezési díj: Bármiféle tartós élelmiszer (zárt csomagolásban), konyhai és egyéb (jó állapotban lévő) használati eszközök, tisztálkodási szerek, fertőtlenítőszerek, egészségügyi csomagok (nem gyógyszer).

További információk: kibiccharitybridge.comeze.com

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.