Egyszerre a három faluharang

Katlan: kicsiny, kör alakú, többnyire magas hegyek által körülzárt völgy – magyarázza a lexikon. A Pécs melletti völgyösszművészeti fesztiválját egy helyi legenda miatt hívják Ördögkatlannak Bérczes Lászlóék.

Augusztus 4–8-a között harmadszorra özönlik el a három baranyai község: Kisharsány, Nagyharsány és Palkonya utcáit a művészfélék. De az otthonkás-fejkendős falusi nénik, a földeken barnára sült, gumipapucsos helyi fiatalok meg a mezítlábas gyerekek még mindig úgy tekingetnek a nagyvárosokból érkező, hőségtől kóválygó, napszemüveges színészekre, mintha különös szerencse érte volna őket. Aki még nem járt ezen a   magánerőből elindított (a Bárka Színház szerkesztőrendező-dramaturgja, Bérczes László és munkatársa, Kiss Mónika a főszervezők) összművészeti találkozón, annak csak annyit mondunk: Kapolcs. Képzelje el a Művészetek Völgyét ifikorában: lelkes művészekkel, kevés árussal, jó borokkal, kemencés lángossal, szokatlan előadáshelyszínekkel, hűs és szerény szálláshelyekkel a helyi parasztházakban.

Amivel kapcsolatban viszont egyáltalán nem szükséges elnézőnek lennie a katlanlátogatónak, az a programkínálat. Az idén is jön a Quimby, nosztalgiázik a Budapest Bár, beszélget Dragomán György, táncol Gergye Krisztián, dzsesszel tölti a völgyet Szakcsi-Lakatos Béla, műfajokat elegyít a Csík Zenekar, színházazik Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Mácsai Pál és Rátóti Zoltán.

A családosok se tartsanak attól, hogy itt nyűglődő gyereket kell maguk után vonszolniuk. A Bárka színésznője, Varga Anikó idetelepül csodaszínházával, ahol a kölykök (már négyévesek is jelentkezhetnek) egész produkció jukat maguk találják ki és készítik el a mesétől a jelmezeken át a díszletekig.

Nevezhetjük összművészeti próbálkozásnak, valójában házfestés lesz a Quimby frontembere, Kiss Tibor, a képzőművész ef. Zámbó István és az író Háy János völgyvállalkozása. Csatlakozik Cseh András is, a tavalyi Ördögkatlan idején elhunyt Cseh Tamás fia. A fesztiválfővédnök emlékére augusz tus 7-én külön estet tartanak Bérczesék. Elérték, hogy délután öt óra négy perckor mindhárom falu harangjai egyszerre szólaljanak meg. Este meg a Szoborparkban jönnek össze, akik még ma is dúdolják az Antoine és Désirét.

Top 5

1. Quimby-koncert

Nagyharsányban augusztus 4-én este 10-kor.

2. Katlanirodalom

Ágoston Zoltán vendége: Dragomán György a kisharsányi Vylyan teraszon augusztus 5-én délután 4-kor.

3.  Roma & Magyar Underground Ethno Zenei Workshop

Zárókoncert Kisharsányban augusztus 6-án este fél 9-kor.

4. Harangszó Cseh Tamásért

A három faluban augusztus 7-én délután 5 óra 4 perckor.

5. Slawomir Mrozek: Mulatság

mint katlanzárás Nagyharsányban augusztus 8-án éjfélkor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.