Divaton kívül

Igazából a nyolcvanas években erősödött meg a Rocky Horror­láz.

Micsoda a Rocky Horror Picture Show? Biztos vagyok benne, hegy erre a kérdésre mindenkinek van válasza, akkor is, ha látta, akkor is, ha nem, ha szereti, ha nem. A Rocky Horror megkerülhetetlen kulturális jelenség, filmváltozata mai napig működik és hasít. Talán azért is, mert semmiféle divatelvárás nem volt szempont, amikor készült. Hovatovább sosem vált divatossá, noha stílusteremtő, az elvitathatatlan. És hogy a XXI. század technikai követelményei hogyan működnek a transzszexuális környezetben, most kiderül a vadonatúj Blu­-ray kiadás nyomán.

A Rocky Horror Picture Show szó szerint a semmiből nőtt ki. A Riff Raffet alakító Richard O’Brian dobott össze egy pár dalt, ebből készült élete első és leghíre­ sebb musicalje, amit egy kis, 60 fős színházban mutattak be. Később egyre nagyobb színpadokon léptek fel, jártak a tengerentúlon is, amikor felvetődött a filmváltozat ötlete és lehetősége. A buliba beszálló Fox stúdió két opciót kínált fel Jim Sharman rendezőnek: vagy gigantikus költségvetést kap, és a legnagyobb rocksztárokkal forgatja le a filmet, vagy minimális büdzsével az eredeti színházi előadás stábjával vág bele. Az utóbbit választotta, így megtarthatta a főszerepben a zseniális Tim Curryt és a szellemi vezér O’Briant, csupán két amerikai színészt kellett szerződtetnie, az akkor ígéretes pályafutás előtt álló, azóta elfelejtett Barry Bostwicket és a fiatal Susan Sarandont (róla ma is mindenki tudja, kicsoda). A filmváltozatba mindent belepréseltek, amit a színpadi verzióból érdemes volt, továbbá hozzáadtak néhány B kategóriás film elképesztő dialógusait és egyéb hozzávalóit, és ezek tartalmat és értelmet nyertek az abszurd környezetben.

Amikor 1975­ ben bemutatták, óriásit bukott a mozikban. A hetvenes évek közepén a legtöbben felháborodtak a nyíltan kezelt és ábrázolt (transz)szexualitással. A sors iróniája, hogy éppen a sikertelenségnek köszönhette későbbi kultikus státusát. A filmszínházak száműzték a művet a normál, polgári előadások műsorsávjából, átkerült az úgynevezett éjféli kategóriába, itt pedig megtalálta a közönségét: igazából a nyolcvanas években erősödött meg a Rocky Horror-láz. Van olyan mozi, amelyik a mai napig műsoron tartja a filmet, ebből a szempontból viszont minden idők egyik legsikeresebb művéről beszélhetünk.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Aki még nem járt a Rocky Horror beöltözős vetítésén, érdemes elmennie, meglátja, meddig tágíthatók a mozi műfajának a határai. És hogy miért érdemes megvenni ezt most Blu-ray-en? Egyszerű. A filmet annak idején monó hangsávval rögzítették (ez is rajta van a lemezen), a nyolcvanas években új, többsávos sztereó hangsávot készítettek, és ezt újították fel a DB-változat kedvéért. No meg persze az sem utolsó szempont, hogy ha kissé szégyenlősek vagyunk, otthon is tarthatunk beöltözős Rocky Horror­partit.

Top 5

1. FILM Levelek Júliának

Amerikai lány Veronában

2. FILM A varázslótanonc

Képzelhetik! Csak hát Nicolas Cage és Monica Bellucci is játszik benne.

3. DVD A szív bajnokai

Sandra Bullock már megint családanya (Oscar-díjas alakítás).

4. DVD Ő a megoldás

Sandra Bullock keresztrejtvény-szerkesztő. (Arany Málna-díj).

5. KIÁLLÍTÁS Elveszett filmek emlékei III.

Az anyámasszony katonája című filmhez kapcsolódó kiállítás az Örökmozgóban (Budapest VII., Erzsébet körút 39.) augusztus 8-ig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.