Kincsesházba kerül a néprajzi gyűjtemény

Új néprajzi múzeumot alakítanak ki Debrecenben egy több mint 400 millió forintos, az Európai Unió által támogatott beruházás révén, amely a történelmi Magyarország minden jelentősebb tájegységének bemutatja majd a jellegzetes néprajzi tárgyait. A mintegy 2300 darabból álló gyűjteményt még 1938-ban adományozta a városnak Déri György, annak a Déri Frigyesnek az öccse, akinek Debrecen a mai Déri Múzeum egyik törzsanyagát köszönheti.

Déri György jelenleg raktárban porosodó adományának az elhelyezésére mindeddig nem adódott megfelelő helyszín, ám a sikeres uniós pályázat segítségével megoldódhat a tárlat létrehozása: erre a célra a cívisváros a Kulturális és örökségturizmus infrastrukturális fejlesztése című uniós pályázaton nyert csaknem 370 millió forintot, a fejlesztéshez szükséges önerő mintegy 40 millió forint. A tervezett múzeumról Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatóján azt mondta: a Néprajzi Kincsesháznak keresztelt létesítményt abban a Rákóczi utca 25. szám alatt található, helyi védettséget élvező épületben helyezik el, amely a város egykori polgármesterének, az 1946-ban elhunyt Magoss Györgynek a lakóháza volt.

A kincsesházban nem kizárólag a néprajzi kollekció kap helyet, hanem a népi kismesterségek, a kézművesipar népszerűsítésére kialakítanak egy msúzeumi tékát is. A termekben „audioguide”-rendszer segíti majd a vakokat és a gyengénlátókat, sőt a látogatók az arra alkalmas tárgyakat kézbe is vehetik. Az új múzeumot – amely a tervek szerint 2012-re készül el – a Debreceni Művelődési Központ fogja működtetni.

Kérdés azonban, hogy milyen látogatói forgalommal és mekkora bevétellel lehet számolni egy olyan jellegű múzeumi létesítmény esetében, amely szándékoltan nem arra törekszik, hogy tömegeket vonzó, látványos, már-már „show-szerű” nagykiállításokat rendezzen. Azaz: képes lesz-e eltartani magát egy új néprajzi múzeum Debrecenben? Ezzel kapcsolatban a beruházók bizakodók. Oroszné Apáti Erika, az önkormányzat polgármesteri kabinetjének pályázati referense érdeklődésünkre azt mondta: nem egy szimpla néprajzi múzeumot, hanem a látogatóknak történelmi, művészettörténeti, földrajzi és népművészeti ismereteket is nyújtó, múzeumpedagógiában is erős intézményt hoznak létre, ezért abban bíznak, hogy a kincsesház sokak érdeklődésére számot tarthat majd mind belföldről, mind a magyarok lakta, határokon túli területekről.

A város számít arra, hogy a kincsesházban otthonra lelnek helyi alkotóműhelyek, népművészek és iparművészek termékbemutatói, múzeumpedagógiai foglalkozások, néprajzi szabadegyetemi előadások, szünidei programok, kreatív kézművesfoglalkozások és játszóházak. A 2012-es nyitás évében 500 forintos felnőttés 300 forintos diák/nyugdíjas jegyárakkal számolnak, míg a különböző rendezvényekből 500 ezer forint, a nyári táborokból és terembérlésből 300-300 ezer forint bevétellel kalkulálnak. Oroszné Apáti Erika szerint a létesítmény gazdag spektrumú kínálata reményt ad arra, hogy 2017-re harmincszázalékos növekedést érhetnek el a látogatószám és a bevételek tekintetében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.