Tizenkilencre lapot!

Hogy Dél-Itáliából vagy a Szerémségből jött, ma már senki sem tudja. A lényeg, hogy otthonra lelt Magyarországon, és 1623-tól már Tokaj-hegyalja szőlőjeként említik a források.

„A furmint kegyetlenül nehéz fajta – állítja Áts Károly, a Royal Tokaji Borászat főborásza. – Ha zöld egy kicsit, akkor savas, ha túlérett, akkor meg lágy. Furmintot szüretelni nagyjából olyan, mint amikor az ember 19-re lapot húz.”

A furmint nagy cukorgyűjtő és jól aszúsodik, ezért a tokaji aszú legfontosabb alkotórésze, ám a borvidék nagyszerű borászának, Szepsy Istvánnak köszönhetően ma már a belőle készült száraz bor is komoly népszerűségnek örvend. Sokan úgy vélik, a különleges aromavilágú száraz furmint lehet a magyar borok szószólója a nemzetközi borpiacon. Élvezetéhez nem árt egy kis kóstolási gyakorlat, kezdő fogyasztók számára nehezen érthető, az ínyencek elsősorban a dűlőszelektált tételekért lelkesednek.

A 2007-es Royal Tokaji Furmint a harmónia iskolapéldája. Nem dűlőválogatás ugyan, de egy kis komplexitásért nem kell a szomszédba mennie. Illata kajszis-birsalmás, ízében a fehér húsú gyümölcsöket finom szegfűszeg kíséri.

A Tornai Pincészet 2007-es válogatástétele ékesen bizonyítja, hogy a furmint Somló hegyén is szépen terem. A bor érett trópusi gyümölcsös aromavilágát a vidékre jellemző lendületes savak ellenpontozzák.

A mádi Gundel Pincészet leginkább füstölt halak mellé ajánlja 2007-es, birsre és ananászra emlékeztető illatú száraz furmintját. A bor kóstolva gyümölcsös, de napja már kissé leáldozóban. Ha van még a pincében, verjék csapra!

5.Royal Tokaji Borászat Tokaji Furmint 2007

64. Gundel Pincészet Gundel Tokaji Furmint 2007

79. Tornai Pincészet Tornai Top Selection Apátsági Furmint 2007

Szubjektív válogatás a Népszabadság Top 100 magyar bor 2009 listája alapján. A számok a helyezést mutatják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.