Fodrásznő Kapolcson

Két év kihagyás után megünneplik, „jubilálják” a Művészetek Völgyét. A pénzhiány miatt csúszott a huszadik, ünnepi kiadás. Most megtartják. A völgyben minden megtalálható, ami kultúra.

Két év kihagyás után megünneplik, „jubilálják” a Művészetek Völgyét. A pénzhiány miatt csúszott a huszadik, ünnepi kiadás. Most megtartják. A völgy összművészeti, van benne sok-sok zene az ütősöktől a fúvósokig, tánc, kézművesek bemutatója, kiállítások dömpingje, irodalom és film, szóval minden, ami kultúra. És természetesen színház. Színház nélkül nincs Völgy, már csak azért sem, mert a fesztiváligazgató, a mobillal készített filmecskéiről is híres Márta István az Új Színház direktora.

A Művészetek Völgye nemcsak Kapolcs, noha ez egy közkeletűbb neve, hanem Taliándörögd, Pula, Monostorapáti, Vigántpetend, Öcs, Pula és Nagyvázsony. Minden helyre jut színház, az ároktól a mozgó porondsátorig, a szárítótól a klastrom tövéig.

Nem először fordul elő, hogy egyegy társulat beköltözik valamelyik völgyszegletbe. Híres visszatérő volt a Krétakör Színház meg a Bárka, a Krétakör már társulati formában nem létezik, a bárkások pedig önállósítottak magukat, Ördögkatlan Fesztiválként.

A Bárka Kikötő helyére, Pulára most a békéscsabai Jókai Színház költözik mozgó Porondszínházával. A Fekete Péter vezette teátrum színházi workshopot, fényjátékot, videotechnikai és színészmesterség-gyakorlatot is ígér. A sátorba estére pedig saját előadást, a Csínom Palkót és az Új Színház produkcióját, nevezetesen a Szentivánéji álom címűt.

Pulóverben üldögélős, a nyárban is hűvös helyszín a kapolcsi Gástya árok, a beregszászi magyar színház és a debreceni Csokonai közös ideiglenes játszóhelye lesz. A két teátrumot egyetlen név köti össze: Vidnyánszky Attiláé. Ő a beregszászi alapító és a jelenlegi debreceni direktor. A kárpátaljai műhelyből vitt magával remek színészeket, például Szűcs Nellit és Trill Zsoltot. Kapolcson lesz Ahogy tetszik, Liliomfi, Karnyóné, Tóték és a Pécsi Országos Színházi Találkozón legjobb előadás díját nyert Fodrásznő.

A sok színházi produkcióból azért érdemes kiemelni a Palya udvart – Palya Beával és a rögtönzésben verhetetlen Momentán Társulattal, valamint a Monostorapáti Művelődési Házat, ahova a kortárs magyar darabokra szakosodott KoMa Társulat települ. Nemcsak fellép, de bemutatót is tart, amelyet Keszég László rendez. Egyébként a komások nemcsak ezzel készülnek, hanem mindenféle színházzal – reggel, délben, este.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.