Csodaszarvas?
Az étterem fekvése zseniális, a teraszokról kilátás a Várra, a Casinóra, a Dunára. Mivel gyönyörű az idő, az étterembe csak egy pillantást vetünk, az enteriőr egyszerű. Úgy mai, hogy közben őrzi a hagyományokat. Leglátványosabb, hogy az egyik fal maga tábla, melyre krétával írják az aktuális ajánlatot. A teraszon a Várból éppen leérkező turisták ücsörögnek egy-egy hűsítő mellett. Pincérünk a legjobb kilátást nyújtó helyre vezet minket. Hiá nyoltuk, hogy az asztalokon nincs terítő, még ha divatos is, a város porában szükség lenne rá.
Az étlap azonnal érkezik. Kevés, mégis sokféle ételt tartalmaz. Előételnek teával füstölt makrélát kérünk sárgaborsóval, salátával, és a spárgaveolutét is megkóstoljuk. A makréla különleges ízvilágú, a sárgaborsó szinte nyers maradt, roppanós, jó társa a halnak. Talán csak annyi a gond, hogy jóval több sárgaborsó érkezik, mint makréla. Így picit aránytalan az étel. A spárgavelouté mintaszerű, selymes, krémes. Főételnek párolt báránysültet rendelünk speclivel. Felszolgálónk szakavatottan tájékoztat, hogy a sült a bárány nyakából készül, és nagyon erős jusvel szervírozzák. A bárány omlós, a jus megfelel az elvárásoknak, a specli, ez a sváb tésztaféle pedig segít az utolsó cseppet is kitörölni a tányérból. A másik főételünk marhafartő ratatouille-jal. Három kis darab hús, amelyből az egyik sajnos rágós, a másik kettő viszont a magas elvárásoknak is megfelel. A ratatouille valahol félúton Magyarország és Franciaország között van.
Nem tartalmaz paprikát, de az ízesítése mégis magyaros.
Desszertet is rendelünk. A citromtorta eperkompóttal friss, puha, és pont annyira citromos, mint amennyire kell. A málna financier sárgabarackfagylalttal már sajnos teljesen átlagos, alulmúlja az eddigieket. A szerviz folyamatos, diszkrét, udvarias és hozzáértő. A konyha komplikációktól mentes, egyszerű, de emlékezetes fogásokat alkot. A házi kenyér az egyik legjobb az országban, és néhány süteménynek is komoly rajongótábora van már.
Csodaszarvasnak még nem tituláljuk, de megvan benne az a tehetség, amitől egyszer majd felkiáltójelet tehetünk a cím mögé. Mindezzel együtt bátran ajánlható romantikus vacsorára, üzleti ebédre, kisebb eseményekre a különteremben, de akár egy séta utáni sütizésre is.
Az értékelés szempontjai
Az alapanyagokminősége, az elkészítés szakszerűsége, az ízek harmóniá ja, a kreativitás, a környezet, a kiszolgálás és az ár-érték arány alapján a legmagasabb elérhető pontszám 10, ami az 1 Michelin-csillaggal egyenlő.
PONTOK ÉS SZINTEk:5–6 PONT: ingadozó teljesítmény 6–7 PONT: megbízható teljesítmény 7–8 PONT: az átlagot meghaladó, igyekvő konyha 8–9 PONT: igényes konyha a saját kategóriájában, néhány kiemelkedő fogással 9–10 PONT: nemzetközi összehasonlításban is kivételesen jó konyha